23 December 2011

Fahmi 2months

Hari ni genaplah umur baby junior aka Fahmi 2bulan...kejap je kan...hehehe. seronok tgk dia membesar cm kakak dia dulu2... :)
Rambut fahmi tegak, cacak mcm papa dia...lebih kurang cm farhah gak dulu awal2 lepas cukur botak...fahmi belum cukur botak lagi ni...asyik tunda je papa dia ni...almaklum lah org bz...hehehe
Fahmi ni suka bersembang,lebih2 lagi kalu dgn papa dia...asyik sungguh. kalu dgn mama, waktu mlm bila terjaga hah..mama lah yg kena sembang dgn fahmi..huhuhu..mengantuk mama sayang oiiiiiiii...

ni pic fahmi 2bln.

ok...see u soon ye..

24 November 2011

Biskut Milo



Hah, inilah dia antara makanan kegemaran kami di kala mama berpantang...sape kami tu???? mama n farhah..sejak mama berpantang ni, mama selalu minum milo+nestum bersama biskut. Farhah bila tgk mama makan dia pun nak jugak..awal2 tak nak pun,bila dah try asyik minta aje..kadang2 tgh mlm dah masuk bilik nak tido dia mintak "nak biskut milo, nak biskut milo"..

Skrg biskut dgn milo kena makesure ada kat rumah..hehehe.

22 November 2011

Fahmi 1month / Jadual Imunisasi Bayi

Assalamualaikum.....

Apa khabar blogger semua? Semoga semuanya sihat-sihat belaka dan bahagia selalu. Mama di sini alhamdulillah sihat bersama baby junior dan juga papa dan Farhah. 

Seperti yg semua sedia maklum mama masih lagi dalam mood berpantang. Pejam celik pejam celik dah masuk sebulan mama berpantang dan begitu juga umur junior. Sekejap je masa berlalu. Rasa cam baru je mama kena sorong masuk bilik bedah untuk C-sect lahirkan junior. Fuh, pengalaman masuk bilik bedah kali ni beza dgn dulu...masa Farhah, kena bius penuh tapi kali ni bius separuh...cuak n takut masa tu..hanya Dia yg mengetahui perasaan mama waktu tu..nnt bila senang mama cerita serba sikit pengalaman deliver second ni yer...

Back to our topic/title, junior aka Fahmi dah berusia sebulan...so far, junior ni sihat lagi..cuma yg tak tahan tu asyik berjaga je lah kerja mama skrg ni..huhuhu..tp nak buat macam mana dah lumrah cmtu..mmg bayi di awal usia 0-3months ni tido dia tak menentu lagi..jadi kena byk bersabar lah..semua ibu2 kat luar pun mengalami situasi yg sama kan..itulah pengorbanan seorang ibu kan..

Mama sebenarnya ada sikit kemusykilan ni..bayi seusia 1bulan ni nak kena gi suntik imunisasi tak ek..coz mama tgk dlm buku rekod kesihatan Fahmi, next kena suntikan imunisasi umur 2bulan..no more 1month.. is it true? betul lah kot kan...tak kan diorg kasi buku yg salah kan..hehehe..bukannye ape, masa Farhah kena suntik masa 1bulan..

Mama pun search jugak lah kat internet nak confirm kan..pastu terjumpa lah Jadual Imunisasi yg terbaru.mmg takde untuk sebulan..


If you all want to check, please click here .

Oklah..mama nak masuk tido dulu lah,nnt nak berjaga pulak..hehehe. Selamat malam semua..

p/s: jgn lupa basuh kaki n ambil wuduk sebelum tido...n baca doa tido tau.. :-)

04 November 2011

Kedatangan insan baru...

Assalamualaikum...
Di sini mama ingin mengumumkan kedatangan ahli baru dlm keluarga kami...iaitu baby junior. 
Hari ni dah masuk 12hari usia baby junior... Junior telah selamat dilahirkan pada 23hb Oktober 2011 pada jam 9:45pm di Kuala Terengganu Specialist.. Hajat dihati ingin melalui proses bersalin normal tapi apakan daya kena juga C-sect..  

Walau macam mane sekalipun mama bersyukur kerana masih dapat memberi / melahirkan zuriat buat keluarga ini...normal @ c-sect tak penting buat mama skrg asalkan baby n mama selamat...

Mama skrg ni bersiaran di Paka...asyik ke hulu ke hilir je mama ni, tak mcm org berpantang langsung...hehehe...pantang, pantang juga...pemakanan, pemakaian bengkung etc...

Masa awal2 tu je lah sakit, skrg alhamdulillah dah ok sikit...baru je 12hari kan...buat keje pun yg ringan2 je...berat2 tolak ke tepi dulu...let papa handle....thanks yer sayang... :*

Papa hari ni dah start keje...jadi semua hal kat rumah mama kena buat sendiri...buat apa sgt pun..jaga anak-anak je lah...mandikan junior, kakak farhah....masak tuk makan...senang citer perkara2 yg ringan shj...

Nama junior telah pun didaftakan baru2 ni....sijil kelahiran dah pun dapat cuma Mykid je lagi sebulan baru dpt...Nama ape ek junior kitaorg ni yer...hehehe...nama nya ialah 

NAZMI FAHMI BIN MUHAMMAD HADIAZAM

Masih mengekalkan NF.... :) Nurul Farhah, Nazmi Fahmi...

Oklah, mama nak rehat2 dulu...nnt ada kelapangan mama bercerita lagi...

Wassalam.

20 October 2011

masih di sini...

assalamualaikum.....

apa khabar semua? mama masih lagi di sini, di paka menghitung / membilang hari menunggu saat tiba waktunya...tapi sampai sekarang tak kunjung-kunjung tiba lagi...huhuhu...semakin takut dan berdebar rasanya hati ini.

18hb baru ni dah pegi check up kat hospital tp tiada tanda-tanda lagi...doktor mula bimbang...doktor ckp due 22hb, so dia suruh dtg 23hb kalau masih cmni jugak takde tanda-tanda nak bersalin...waktu tu mayb mama kena induce kot...huhuhu...

di sini mama ada sertakan link kalau sesape nak tahu lanjut pasal induce
waktu farhah dulu pun kena induce gak, coz farhah dah kurang gerak jadi doktor nak percepatkan lah proses kelahiran...last2 kena bedah jugak coz heart beat dia dah jatuh..mayb dah keletihan kot...

di kesempatan ini, mama mohon ampun dan maaf andai ada keterlanjuran dan kesilapan sepanjang perkenalan ini...doakan agar mama n junior selamat dilahirkan... :)

wassalam.

11 October 2011

Check up 38weeks

Semalam gi check up untuk 38weeks...junior still tak nak kuar lagi...mayb selesa duk dlm kot..

Masuk je bilik doktor, doktor terus tny, tak nak kuar lagi ke? hehehehe...ni dah 2 kali doktor tny cmtu...mama just senyum je lah...

bila scan, doktor bgtau perkara yg sama...iaitu kepala baby duk bawah elok...jantung ok...senang citer semuanya baik2 aje...bila check berat junior, doktor bgtau dah naik ni...last check up 2.8kg skrg 3.2kg...doktor pun perasan tgk perut mama pun dah semakin besar....termenung jugak doktor sekejap... bukan ape, bimbang kondisi mama lak nnt...

farhah last time kuar pun dlm 2.6kg...junior ni kira besar lah jugak...kalu boleh doktor tak nak paksa junior kuar..biar dia sendiri decide bila nak kuar...tapi dlm lingkungan 40weeks lah...if something tak kena, mayb kena paksa juga lah...

so we all just wait je lah dulu...skrg mama still kat paka lagi...bimbang gak, bila lah junior ni nak kuar...

huhuhu, rase cam lama lak menunggu kali ni....

04 October 2011

"Surat Untuk Mak"

Assalamualaikum.....

Hari ni, waktu mama tengah belek FB..mama terjumpa & ternampak satu post bertajuk "Surat Untuk Mak". Tergerak hati ini untuk membaca apakah isi kandungan surat itu.. Sebaik membaca isi kandungannya, hati mama jadi sedih, sayu, hiba dan teringat kat arwah bonda tercinta.

Mama tak pandai nak mengarang surat seumpama surat yg ditulis penulis JomSayang. Tapi yg pasti apa yg terbuku dihati sebagai seorang anak, lebih kurang sama je...kasih seorang anak pada ibu dan kasih ibu pada anak-anaknya.

Sayangilah ibu kita selagi hayatnya masih ada...

Inilah "Surat Untuk Mak". (mama dah mintak izin penulis untuk copy paste note ni)

"Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi, Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak..... itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa..... dan itu juga terakhir kali nya.

Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh..... nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni..... mak macam dah sedia.....

Seminggu sebelum tu.....mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai..... Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.... tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih..... kakak pun rasa hairan..... mak tak penah buat gitu..... pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak..... tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...... kengkadang siaran indonesia ...mak terus tekun menganyam... Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2.... pastu mak jemur karpet-karpet... pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..mak biarkan ruang tu kosong.. rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak.. ada kat dalam almari..... ada kat dalam dalam beg..... ada dalam ASB..... ada kat dalam Tabung Haji.. mak cakap tak berapa cukup lagi.... ada kat dalam gulung tikar..... masa tu mak perasan takk..?? kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa... mak cuma gelak jer... eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut..... bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan. Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk..... mak tetap takmau pi hospital.... . dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk.. Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... . tapi kiter berkeras juga pujukk.. nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak.. kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..mak memang degil.. tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk.... mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakitkami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua... kami nak mak sehat... kami sayang mak... kami tak mau mak sakit... kami terpaksa juga hantar mak ke hospital.... ampon kan kami yer mak....

Mak..... Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter... Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta.... Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt.. kiter jawab pula...kalau tak cukup, mak kan banyak duit... mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....mak buat kenduri kesyukuran.. ....

Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor..... Punya la kiter takut...kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak..... Bila balik sahaja kampong....kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj..... Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...mak tanya kenapa...? Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau... Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar... mak, kiter menipu mak kan ...ampon kan kiter.... Mak..... Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006 Bila tiba aja kat hospital.... nurse tengah balut mak dengan kain putih..... mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital... Mesti mak nampak abang cium dahi mak..... Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak.... Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu... mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar... Adik kat sebelah diam melayan perasann... Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... jalan di depan terasa makin kelam..... airmata dah tak mampu di tahan.... Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela... Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong. ...sekosong hati ini..... Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. ..... terasa syahdu dan sayu...dinginnnn..

Mak.....
Kiter masih ingat lagi... Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak... Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ..... Anak2 mak yang pangku masa mak mandi.... Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak..... Kiter gosok kaki mak perlahan lahan..... Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.." Bila makcik tu kata gitu... lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis..... kiter nangis ni..... Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi.... Takder orang yang bangun lagi..... kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...kiter rindu kat mak..! Takpa la....nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak... mak tunggu ya..!Mak.. Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... . Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir.... Semua orang kata mak seolah2 senyum aja... Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak.... kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk..... Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya.... kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar... Airmata kiter tak boleh tahan.... Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak... tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah.... Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik... badan akak terasa panas... makk...anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. . Mak..... Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi... Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata... Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib... Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. .... entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...semakin kiter tenung terasa semakin sayu...tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...kiter cuba bertahan... memujuk diri sendiri tapi tak juga reda... Kiter rasa nak telefon mak... nak cakap dengan mak.... anak mak yang ni dah tak betul kan ...?Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong... Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...Puas la kakak memujuk kiter... Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.." Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... rasa nyilu sangat... menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.... Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak.... cukup la sampai sini dulu.... kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.... kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid... selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan .... kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak... esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula.... Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...pastu kawan kiter bgtau...simpan je buat kenangan..Kiter cuma tau alamat ni aje... Takper yer mak...kiter kasi orang lain baca... Kiter stop dulu...sebab kawan kiter dah lama tunggu tu... akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter... memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah.. sampai masuk unibesiti.. sampai kiter boleh rase naik kapal terbang... boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas.."

Kalau sesape nk baca yg original boleh lah klik sini yer.

Wassalam.

28 September 2011

kecemasan melanda

Assalamualaikum.....

hah, terus kpd berita terkini....smlm aksi2 cemas telah berlaku....nak tau apa?
nk dijadikan cerita pendek, smlm papa keje jadi tinggallah mama n farhah n junior kat rumah...lepas sudah mengadap komputer, mama pun cdg nak masuk bilik lah...tgk2 kat farhah, dah tertido dia depan laptop...mama pun kemas apa2 yg patut cm mainan farhah, tutup pintu dapur. tutup lampu n then angkat lah farhah masuk bilik...nak tak nak kena angkat jugak lah farhah...kalu papa ada, mama mintak tlg papa je angkat kan...

selepas itu, mama pun lipat lah pulak pakaian farhah n CD dia yg tak berlipat selama 2-3hari....huhuhu rajinnya mama yer...akhirnya siap lah jugak...oh, isyak belum solat lagi...masuk bilik air, amik wuduk n solat...then mama pun nak tido lah...kdg2 mama dgr farhah mengigau..duk sebut Mr Bean lah, no 3 lah...then mama tepuk2 manja sikit n baca doa tido n sewaktu dgnnya..dia tido semula..

then mama tak sedar jam brp mama tertido..rasenya baru je kot terlelap...tiba2 aduh, sakitnya perut ni...mama tgk h/fon baru kol 140pg...mama mengucap pnjang...harap2 bukan masenye lagi...then senyap sekejap pastu sakit lagi...rase sakit sgt kat perut ni...nak kate sakit perut nak ke tandas...tak...
mama tgk lagi jam baru beralih kol 142pg...aduh rase cm lama je..baru dua minit...sakit ni berlarutan sampai setengah jam jugak lah...yg last mama ingat mama tgk jam dlm kol 210pg cmtu lah...then tak ingat smpai bgun solat subuh pg tadi..

mama ada gak msg papa n call dia smlm...tp dia bgatau pg td tak perasan lak.. tp alhamdulillah sakit tu sekejap je....huhuhu...yg pasti bangun pg tadi sakit kat bawah lagi sakit dr sebelumnya...adakah..adakah..adakah masanya bakal tiba tak lama lagi...junior nk keluar dah ke...junior nak same birthday dgn papa ke?

papehal, esok check up..n kita tunggu apa kata doktor....

jumpe lagi....

27 September 2011

Ku menunggu...

Assalamualaikum....

Apa khabar semua? Dah lama kan mama tak update blog ni, dah bersawang-sawang agaknya...hehehe...dulu pun dah bersawang, sekarang lagi bersawang...isk isk isk...

mama selalu je buka blog ni tapi time nak tulis tu, takde idea. padahal mcm2 boleh ditulis/ dikarang...mcm2 perkara yg berlaku. tangan ni jadi kaku nak tekan keyboard...
ni baru rase ada semangat sikit nak menaip...harap2 lepas ni semakin rancak menaip lah...

mama sekarang ni tengah menunggu detik waktu hari dan nath bila akan sampai waktu untuk melahirkan baby junior...mengikut kata doktor, junior dah berada dlm posisi yg baik/elok untuk deliver. mayb bukan masanya lagi untuk keluar melihat dunia ini...

last check up, doktor bgtahu yg keadaan junior naik...kepala dah berada dibawah dlm posisi yg sepatutnya...tali pusat pun ok..uri pun berada di tempat yg sepatutnya...senang citer, semua ok...alhamdulillah...semoga semuanya selamat nnt.

lusa akan ada lagi check up untuk 37weeks...mama buat check up kat KTS. esok kami sekeluarga akan berangkat pulang ke kuala terengganu..skrg ni setiap minggu kena balik k.trg untuk check up...
sebenarnya mama agak bimbang gak, doktor ckp bila2 dah boleh deliver ni...cuma tak leh nak bgtau tepat2 bila masanya...huhuhu...yg pasti pregnant kali ini totally berbeza dgn yg pertama dulu sewaktu Farhah...

waktu farhah, mama tak pernah rase perut ni mengeras...tp yg ni selalu sgt mengeras...
lagi satu mama selalu sakit kat bahagian bawah...bila baring lama @ bangun dari tido pasti sakit...dan skrg semakin susah nak bangun n sakit bila nak berjalan masa awal2 bangun...

baru ni ada tanya doktor, dia ckp sebab kepala baby dah berada kat bawah jadi dia mcm fighting each other dlm ruang yg kecil...sakit ni akan hilang bila deliver nnt lah...huhuhu...

mama pernah tny papa, waktu pregnant ke farhah ada tak mama mengadu sakit cm skrg? papa bgatau takde lah pulak...mama perasan mama hanya rase sakit bila nak bersalin, tu pun coz kena msuk ubat...lagipun doktor ckp, mama dah lewat sikit...
harap2 yg ni, mama dpt bersalin secara normal....nak jugak merasa bersalin biasa kan..hehehehe..

oklah, setakat ni dulu buat mlm ni..nnt ada kelapangan n idea mama tulis lagi...

wassalam.

24 August 2011

sepi menyepi

sudah terlalu lama mama menyepi dr menulis blog....
bukannya apa, cuma jari jemari ni dah tak tau nak tekan n tulis apa...
dah tak tau nak tulis cerita mengenai apa...sedih ke gembira ke...
dan di saat ni, air mata bergenang dan laju je mengalir...
'jgn macam ni mama...mama kat pregnant..tak elok sedih2 sgt...
kandungan kena jaga tau...'

"Ya Allah, Engkau tabahkan lah hati hambaMu ini menghadapi ujian ini..."

03 August 2011

Baju raya

Mostly dlm blog yg mama baca, baju raya pasti diceritakan..biasalah lps puasa raye lak kan...

kami sekeluarga.....baju raya langsung tak disentuh lagi..maksudnya tak cari pun lagi...huhuhu
org lain sebelum puasa dah beli @ tempah...ape nak jadi ni mama oiiiiii...
mama tak tau nak cari baju cmner, yg pasti kena cari yg pregnant punye lah...hehehe
nak cari yg sedondon ni pulak satu hal...di mana nak cari tempat yg dah ada complete satu set untuk sekeluarga yer..bukan nye ape, menyenangkan jugak kan.tak yah jln byk tmpat.

nak jln2 di saat mcm ni mencabar jugak...penat tu...
papa pun dah bgtau, nnt bila pegi beli baju raya..takleh lama2 sgt...dah lah puasa...dgn ramai yer org kat shopping mall...dgn penat dukung farhah, dgn mama yg tgk mengandung...etc....

papehal pun....baju tuk yg tersayang akan dicari juga nnt... :-) dont worry yer Farhah...

doakan lah agar dipermudahkan segala urusan..amin.

02 August 2011

Puasa hari kedua

Hari ni dah masuk hari kedua umat Islam berpuasa....syukur masih diizinkan untuk bertemu dgn bulan Ramadhan yg mulia ini...

hari ni mama buka pose sorang2 coz papa keje shif mlm...rase sunyi je makan sorang2...
seperti smlm, mama tak masak pun...
sahur hari pertama, mmg lauk yg mama masak sblh mlm...buka pose papa beli nasi kukus balik dr keje.
sahur hari kedua, papa beli lauk kat kedai..pastu panaskan aje waktu sahur..
buka pose td, kami pegi je bazar Ramadhan kat Paka ni...

ntah kenapa, lps buka pose dua hari ni....mama tak sedap bdn aje...smlm, sempat gak terawih dgn papa...tp bila dah lama sikit, mama rase cm nak pitam...selesai aje bg salam, mama rebahkan diri coz tak tahan sgt..bdn dah berpeluh2...then mama rehat aje..

hari ni, lepas buka pose...mama sakit perut..sakit yg teramat. mama rase cm sakit yg masuk wad last time..then mama amik Sun Chlorella A dlm 8biji n minum air. pastu mama tahan je sakit sampai tertido.
hampir sejam jugak lah mama tido...masa terjaga tu, sakit dah kurang..tapi masih tak selesa.. until now, still tak selesa lagi..cuma tahan je lah...

adakah mama tersalah makan????????
oh mama tak pasti yg itu...
yg pasti bdn mama berpeluh2 waktu tu...perut lak asyik cm mengeras je...kadang2 mama bimbang gak kat junior...so far junior still bergerak aktif...

dan satu lagi yg pasti mengandung kali ini mmg berbeza dgn waktu mengandungkan farhah dulu...
adakah perut mama jadi semakin sensitif selepas pembedahan melahirkan Farhah....

"Ya Allah, Engkau tabahkan lah hati ku menghadapi ujian Mu ini..."

01 August 2011

Salam Ramadhan





Salam Ramadhan buat semua 
kaum Muslimin dan juga Muslimat 
walau di mana jua anda berada.
Selamat menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya.
Ingat, puasa bukan sekadar menahan diri 
dari lapar dan dahaga,
tapi
seluruh anggota badan kita juga terlibat.

Ikhlas dari kami sekeluarga,
Hadi, Ina, Farhah & Baby Junior :-)

28 July 2011

Baby junior yg aktif

Keaktifan junior kali ni terserlah...junior betul2 aktif..

kejap ke kiri kejap ke kanan kejap ke tengah....
pastu kdg2 siap buat ombak lak mama rase....huhuhu

keaktifan junior mengalahkan kakak dia, farhah..
dulu masa mama mengandungkan farhah...ada gak time2 dia duk diam je...mlm baru aktif..

kali ni, junior tak kenal siang mlm dah...
bila dia kate nak gerak...
satu perut mama dia teroka...hehehe....

bila mama bgtau papa, papa senyum je...

takpelah junior...buat lah ape nak buat...mama x kisah pun...
rase gembira bila tgk junior aktif...tgk perut mama yg asyik berombak...
bukan senang nk tgk perut berombak ni...hehehe
certain org je yg boleh...perempuan mengandung...

oklah...nak melayan junior n farhah yg sedang mengadap laptop...
see u soon :-)

18 July 2011

selamat tengahari :-)

selamat tengahari semua...
dah lunch?????? kami berdua dah lunch tadi...ingatkan bertiga tp berdua je, coz Cik Farhah dah tido..
hari ni dia bangun awal sgt...mama dia bangun nak solat subuh n dia pun bangun jugak...
lagipun smlm dia tido awal lah jugak...

apa menu tengahari hari ni... :-) betul tak ayat tu... hehehe
hari ni kami berdua menjamu selera dgn................

*nasi putih 
*sayur lemak kobis
*ayam gorang
*terung goreng sambal
*air tropikana epal

sayur kobis tu, mama buat coz farhah selalu je mintak kobis..kobis..kobis...kalu makan nasi mesti request punya lah...
so, mama masak lah..hari sebelum tu, buat sup sayur..kobis mesti letak + lobak..
untuk anak kesayangan lah katakan...
yg terung tu pulak, papa dia yg request...kebetulan ada lagi terung dlm simpanan peti sejuk...maka boleh lah dibuat terung goreng sambal..dah jadi kegemaran mama n papa skrg ni...
tadi pun dah asyik meratah walaupun nasi dah habis satu pinggan...
nnt ptg papa nak bw bekal gi tmpt keje..harap2 cukup lah...hehehe

pada yg sedang menjamu selera tu, SELAMAT MENJAMU SELERA dan yg belum lagi, jgn lengah2kan lunch yer...

jumpe lagi.... :-)

13 July 2011

Kandungan di usia 26minggu+++

smlm lepas papa balik keje pg, ajak papa gi klinik...tapi takdelah gi awal2 cmtu...sian kat papa, dah lah keje mlm n pagi2 baru balik..so biar papa rehat dulu n then baru pergi..

sampai je klinik, org takde..mmg untung lah mama...tak perlu tunggu lama2...siap je isi form..tak sempat duduk. tibalah giliran mama...trus buka pintu masuk jumpe doktor...

seperti biasa, mama buat check up bulanan...skrg sebulan sekali lg, lepas ni 2x sebulan lah pulak..

mula2 doktor check tekanan darah....ok...baik aje..

then timbang berat...oooooo..yg ni naik lagi lah seperti biasa bila mengandung kan..hehehe...berat??????adalah...malu lah nak bgtau...nak tau jugak ke...dlm 68kg... :)

then tgk junior dlm perut mama...doktor bgtau...dia nmpk sihat...boleh nmpk tulang blkg dia...kaki dia...semua lah..insya-Allah semuanya selamat...junior ni kuat jugak aktif masa doktor tgh scan..mama leh rase dia tendang. doktor pun ckp,"ooo aktif nye dia"...sbgai mama n papa (yg sedang mendukung farhah), kami berdua senyum je lah...

tapi mmg betul, mengandung kali ni mmg berbeza waktu mengandungkan farhah...
lepas tu, doktor check gula, darah lak...sakit gak lah cm kene gigit semut gitu...hehehe...alamak, ni tak cukup ni...kena up lagi...paling kurang 11...last time masa kena amik darah n tgk result ok...dlm 12..kali ni turun...oooh no...need to do something, jgn sampai turun lagi next month..nnt kan kena tambah darah kat hospital...huhuhu

EDD for junior ni dah lari sikit dari yg lepas2..mula2 27/10 pastu 22/10 dan skrg dlm 17/10...doktor ckp biasa lah tu, EDD ni akan +- dlm seminggu gak...

lepas check semua, doktor kasi ubat yg cm biasa...then balik...tp kami balik umah  cuma untuk papa tukar kasut n then pergi mkn kat Mesra Mall...jauh lak dr umah...hehehe

ok..sekian untuk N3 ini..sehingga ketemu lagi...

28 June 2011

Puding laici

ptg smlm waktu meronda2 cuci mata , terjumpe lah dlm blog Kak Nor satu resepi ni...fikir2 cukup tak bahan nak buat ni...
gi dapur n check ..ok, boleh buat..
so ptg smlm dgn gighnya masuk dapur n buat puding laici.

inilah hasilnya...



kalu ada sape2 teringin nak mencuba boleh lah lawat blog Kak Nor.
terima kasih kak Nor coz sudi kongsi resepi yg sedap n simple ni yer..

26 June 2011

anak vs papa

bc tajuk cm gempak je sikit..ye ke :) mayb perasaan je tu...

nak jadi cerita, ptg smlm papa mesin rumput kat halaman rumah...dah jadi cm semak sekeliling rumah..betapa lama tak lama kami tak bersih halaman...huhuhu...nak buat cmner, asal papa off je...pasti tak de kat paka ni...either baik kay tee, balik kuantan or papa keje / training...

smlm nasib baik papa takde keje...so kami plan bersih halaman...bila pulak next gotong royong pun tak tau lah lagi...hehehe...
nak diiukutkan hari ni papa ada training tp tak pegi coz nak service kereta...lagi satu nak selesai bbrp perkara kat rumah ni...tp still ada lagi keje yg terbengkalai...ptg ni, kalu diizinkan nak pegi beli SUN CHLORELLA A...stok dah habis...maklumlah, org rumah ni, dr yg kecil smpai yg besar mkn belaka..farhah 5biji..mama n papa masing2 15biji dah 30biji. total sehari 35biji. satu peket ada 300biji kali 5 peket satu kotak = 1500biji. pastu bahagi 35biji..kiranya tahan lah untuk satu kotak dlm sebulan lebih sikit...hehehe...


hah, berbalik pd citer asal...kiranya smlm kami berjaya bersihkan halaman umah...takdelah lalang2 tinggi menggunung lagi, buat sementara waktu ni..:)

papa siap pesan kat mama, "jgn push sgt tu"...mama ni kategori degil jugak...kdg2 dgr kdg2 buat2 dgr je...papa potong rumput, mama "kais" rumput n bakar...lama2 mamatak larat dah..sakit blkg..papa senyap je...kan dah bgtau td...huhuhu..mlm sakit blkg bertambah...nak tido pun tak senang...tak tau nak tido posisi cmner..aduh...pastu mama amik tungku moden, mama panaskan..n letak kat blkg...sampai pg tadi tak gerak tido ats tungku tu.. :) mama ni kategori sensitif gak lah skrg ni...doktor pun ckp cmtu..kerje2 berat elakkan...hari tu, doktor ada kasi ubat kuat rahim gak...

yg pasal anak vs papa pulak...smlm, farhah sgtlah rajin...dia tlg kami bersihkan laman...kemana mama n papa dia pergi, dia kan ikut n bw bersama alatan nya...

rajinnya anak mama n papa ni...


tolong papa bersih longkang


ok, beres sudah :)

sekian dulu untuk masa skrg...


24 June 2011

Ubat untuk mama

Antara 4 jenis ubat yg mama terima dr KTS, salah satu drnya mmg susah mama nak telan...
nak tau ubat apa....ni lah dia


Gaviscon Advance Peppermint Flavour

bukan main susah mama nak telan..masa kat hospital dia letak dlm bekas kecil, lagi lah mama lmbat nak telan..dah lah rase peppermint...tak best...dah mmg namanya ubat...mmg lah tak sedap...hehehe

bila balik rumah mama guna sudu..senang n cepat sikit nak telan..hehehe. air dah kena stand by siap2 kat tepi..

seperti semua org tau, Gaviscon ni untuk angin dlm badan..pregnant pun boleh amik...takde masalah..kalu ada masalah tak kan doktor kasi kan..

sikit info pasal Gaviscon:

"Gaviscon Advance Peppermint Flavour provides fast, soothing and long lasting relief from the pain and discomfort of heartburn and acid indigestion, which for example, can occur after meals or during pregnancy. The product belongs to a group of medicines called 'reflux suppressants', which form a protective layer on top of the stomach contents to prevent acid escaping from the stomach where it works into the food pipe where it hurts. This product is sugar free and gluten free. You can take this product if you are pregnant or breast feeding"

Kawan-kawan ada pengalaman minum Gaviscon tak???????

Coklat susu @ gula-gula susu

masih kah teman2 ingat akan gula-gula susu cap BENTO????????
hah, ni lah gula-gula kegemaran kanak-kanak zaman dulu...hehehe, zaman mama kecik2 dulu..


mostly semua kedai ada jual...tapi skrg, susah kemain nak cari...pasaraya besar pun takde kami cari geledah..frust sgt2 bila pegi takde....

bukannya apa, last time masa mama buat check up kat klinik doktor ada kasi gula-gula ni kat farhah..dia suka gula-gula tu...maybe sebab rase dia lemak2 manis gitu...
nak jadi citer, pembalut gula-gula tu tertinggal dlm kereta...jadi setiap kali masuk kereta dia nmpk n request nak...papa pun kalut gak cari tp tak jumpe...
baru2 ni tny gak lah doktor kat mane dpt...rupa-rupaya ramai jugak yg bertnya soalan yg sama..doktor ckp, pembantu dia yg belikan....katanya kat Dungun..

tak lama lepas tu, kitaorg pergi lah cari..jumpe jugaklah kedai tu..kedai borong...papa pun borong lah satu peket besar...yg kecik takde...

kami tak tunjuk pun kat farhah yg papa beli..bukan apa, nnt dia request byk...lepas satu satu...kalu dibiarkan mau habis satu peket besar tu...nak amik bagi dia pun kena sorok2...hehehe

dulu mama panggil coklat susu...mmg mama pun suka...papa pun sama...
sebelum tu, kami ada terjumpe kat East Coast Mall (ECM) Kuantan...tingkat brp ntah, lupe...ada satu bahagian yg jual gula-gula, jeruk....sempat lah beli kat situ n bagi farhah...time ni lah baru tau, yg farhah takleh tgk gula-gula ni byk sgt..nnt dia nak makan semua.

skrg ni...inilah gula-gula kegemaran anak dara kami, NURUL FARHAH.

23 June 2011

Kandungan 22minggu ++

Baby junior dah masuk 22minggu ++... keaktifan dia...???????herm, boleh tahan jugak aktif nya.
kdg2 tendang sana tendang sini....tp bila ada org shy shy pulak tu...duk diam je...
kalu dgn mama, seronok dia bermain :)

last time masa kat KTS..nurse nak check jugak heart beat dia, bimbang jugak akan kandungan ni...tp tak jumpe2....nurse dah pusing keliling perut mama, tak jugak jumpe...
nurse tekan sini tekan sana...bimbang junior ni ok ke tak...siap nurse tny lagi rase tak dia gerak...
sebelum nurse dtg, baby junior duk syok main dgn mama...alih-alih bila nurse dtg nak check dia duk senyap2....
nakal jugak lah junior ni...tapi last jumpe jugak...

last check up, doktor bgtau dah nmpak dah jantina junior...nak tau ke tak @ buat surprise...doktor pun ckp buat surprise lah...baru seronok sikit.. hehehe

agak-agak kalian lah kan..girl @ boy????????
hermmmmmmmmmmmmmmm

sakit kembali..

tiba-tiba tadi mama rasa sakit kembali...
sakit kat belakang, pinggang...nak jalan, nak baring pun tak selesa...
tak tau nak buat camner..
adakah pg td mama terlalu mendesak diri buat kerja rumah....?????????
oh ku tak tahu.................kalau tak buat kerja tu semua tak senang duduk...tgk pun rimas je...
skrg ni ok jap..tak tau jap lg cmner....

kita rehat dulu..

 pic credit to google

huh, penatnya....
baru je lepas vakum, mop lantai, sidai baju n lipat baju...
lantai kat dapur belum mop lagi....huhuhu
jap lagi kot baru mop....skrg nak rehat sambil check email...buat order baru...dan sebagainya...
kite sambung kemudian ek...

22 June 2011

berumah di KT Specialist (part 2)

selepas telefon Dr., mama terus bgtau papa apa yg doktor ckpkan...papa pun call PM Care tny klinik panel area Kay Tee n cmner kalu nak g KTS without GL...diaorg kate boleh n terus gi bahagian emergency...so kitaorg pun bersiap2..mama tak bawa pun pakaian coz tak expect kena stay...

on the way ke KTS, perut mama asyik buat hal..kali ni semakin kuat sakit nye...bila dtg sakit tu, mama rase nak nangis coz sakit sgt..then dia stop kejap.. pastu dtg balik..bila sampai KTS terus g bahagian register..farhah lak dah tido dlm kete...mase tu sakit stop jap...sakit ni main2 lak dgn mama..time kena check dgn doktor, dia baik je...b4 jumper MO (medical officer) nurse check tekanan darah n suhu...semua ok..pastu masuk jumpe MO. Mlm doktor pakar takde, jd jumpe MO je lah..

bgatu lah kondisi mama dr pg sampai ptg...dia ckp mayb cirit. then mama bgtau yg mama tgh pregnant..lps tu, doktor kasi ubat..dia kate kalu lps mkn ubat masih tak ok, dtg n jumpe pakar lah..mama n papa ok je..waktu tgu ubat tu, tiba2 sakit dtg lagi..mama tak tahan sampai nangis..then nurse bg mkn ubat yg doktor kasi..dia bg pilihan kat mama nak rest kt bilik rawatan jap...

cm mama bgtau, sakit ni dtg n pergi...nurse pun nmpk cm bimbang gak...lepas mkn ubat pun still sakit jugak..so, diorg tny MO n decided masuk ward..mlm tu jugak mama admit kat ward..lepas baring jap kat ward, doktor pun dtg...dia check n tny few Q..buat scan...baby ok takde masalah..kesan bedah last time pun ok..jadi mama kena rehat dulu kat ward n esok dia akan dtg check again.

mlm tu, mama tetap tak leh tido..sakit dtg n pergi....sebelum tu, nurse ada kasi ubat tahan sakit...moga sakit berkurangan...tp still same.doktor takleh nak kasi sbrngan ubat coz mama tgh pregnant...bimbang kandungan nnt...mlm tu, mama just bertahan je lah...papa n farhah menemani mama kat ward.

esoknya doktor pakar yg sambut kelahiran farhah dtg..eh, bukan ke dia bercuti..tiba2 ada pulak...mayb he needs to come kot...:) dia check perut mama n asked few Q..n dia jangka mayb keracunan makanan...papa ckp, dia mkn same cm mama tp ok je..doktor bgtau...perut org mengandung ni sensitif sikit..kdg2 mknan same dgn org lain tp kesan berbeza..kiranya perut mama ni kategori sensitif lah ni..nak buat cmner, dugaan nak dtg kan..mama redha je lah..doktor bgtau..kali ni, pemakanan kena jaga sikit..kalu mkn nasi lemak be careful dgn sambal..kot tak kena dgn perut..doktor bgtau, bila usus kita(bg yg pregnant) tak sihat..dia akan effect jgk kat rahim kita, tu yg mama rase sakit cm kontraksi je..dia kecut n ngembang..dan lagi satu doktor pesan mama takleh angkat @ buat keje berat...tersenyum je lah mama lepas ni..

kalu nak diikutkan ptg tu, mama dah leh balik if sakit dah berhenti..tp still ada..n doktor cdgkan keluar esoknya...ubat pun dah tmbah lagi jadi 4 jenis...1 cirit, 1 kuat rahim, 2 angin.

maka berumahlah mama , papa n farhah di KTS selama 2hari 2mlm..lepas discharge , kami balik paka semula..jadi tak sempat nak tido umah parent pun..mama ikut papa balik paka bukannya ape, kalu ada papa, mama ok sikit..maklumlah farhah dia susah sikit dgn org lain...he can handle farhah..mama pun bukannya sihat sepenuhnya lagi..bab dukung farhah, papa dah tak kasi mama dukung...untk keselamatan mama n kandungan jugak..

skrg ni, walaupun dah ada kat rumah....mama takleh buat keje berat lagi..sakit kdg2 dtg jugak..mujurlah ada papa yg memahami, caring...mama sayang papa!!!!!MMMMMUAAAAH

21 June 2011

berumah di KT Specialist (part 1)

baru-baru ni mama balik kg kat tee untuk 2-3hari...perancangan begitulah...tapi kdg2 apa yg kita rancang tidak semestinya berlaku seperti kehendak kita..kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukannya.

pagi tu, seperti biasa mama n papa sarapan dulu then kemas brg2 yg nak dibawa pulang...mama rase ada somethung tak kena aje dgn perut mama..mama rase tak selesa tp masih boleh kawal...lepas farhah bangun n mandikan dia..kami siap2 nak balik..

tghari kami makan kat dungun...ada kedai makan bersebelahan TNB..(tak silap mama)...mama n papa masing2 makan nasi beriyani..kebetulan hanya hari sabtu je diorg jual...sekali lg mama rase tak selesa dgn perut mama..bila masuk keta nak bertolak,mama bgtau papa yg mama rase tak sedap perut ah dr pg tadi..tp still boleh control..

sebelum balik umah parent, akmi singgah dulu kat Marang umah nenek papa...kebetulan dia baru balik dr buat umrah..jd melawat dia terus lah...selepas bercerita n makn2 sikit, kami pun bertolak ke umah parent mama.

lewat ptg, mama dah mula rase sakit kat perut..sakit yg sekejap dtg sekejap pergi...mase tu jarak antara sakit tu jauh jauh...lama2 semakin dekat...mama dah jadi tak keruan..ngadu kat papa n then call Dr yg biasa rawat kami kat Paka..selepas bbrp minit berbincang..dia sarankan mama buat check up secepat mungkin bimbang kalau ada sesuatu yg tidak sepatutnya terjadi...

17 June 2011

beli makanan guna TUPPERWARE

hari ni lagi sekali, mama tak masak kat rumah...bukan saje2 tau..hehehe
papa pun ckp biar dulu lah..lagipun esok nak balik kg....brg nak masak pun tak beli lagi...
kami sekeluarga ni selalu sgt tak lekat kat rumah..asyik balik kg..kalu tak sebelah papa, sebelah mama...

nak jadi cerita hari ni, mama suggest kat papa kalu nak gi beli nasi kat luar nnt bawalah tupperware bertingkat tu yer..boleh jimat penggunaan plastik etc..
papa pun agree dgn cadangan mama...dah lama terngin nak buat, tp tak terbuat.. :)

hari ni papa beli nasi ayam...so, bekas yg paling bawah n besar isi nasi, lagi 2 bekas isi ayam dan salad.
sup isi bekas yg lain dan begitu juga dgn kicap n lada..kicap lada bekas yg paling kecil..mmg sesuai sgt pun.

gmbr takde lah yg sesuai nak tunjuk..tupperware sudah basuh tp still basah lagi...

kalu sape ada katalog boleh lah tgk bekas2 dlm katalog...ni details set tu..

 *Lets Eat Out Set
Comprises:
1/ Double Deep & Goody Box Set (ni yg mama guna)
2/ Madium Handi Bowl
3/ Luncheon Plates

Free Classic Mini Bowl (mama guna isi sup)

*Small Round Container (isi lada n kicap)

oklah kawan2..kita sambung lagi nnt yer.

(pesanan buat semua: kalu mampu kita kurangkan penggunaan plastik, kita lakukan lah yer..tak rugi pun :) )

*ada sape2 nak jadi ahli tupperware tak...dgn belian RM180 dpt keahlian percuma..

16 June 2011

carian rumah sewa

Assalamualaikum...

Kepada semua warga Paka / Kerteh, di sini mama nak mintak tolong sikit...
ada tak sape2 yg tau rumah sewa yg masih available kat area Paka @ Kerteh...
ni hah, ada kawan sepupu mama yg nak praktikal kat Kerteh nnt, budak lelaki dlm 2 org..
diaorg dah cari tak jumpe..harap ada yg sudi tolong yer...
nnt bgtau mama ek..
mekasih semua.

teringin nak makan apam

baru-baru ni mama teringin nak makan apam lepas tgk dlm FB..nmpk sedap je..papa ada ckp dulu2, kalu mama dah terasa nak makan kena carilah..nnt kan kempunan lak..huhuhu

lepas check satu persatu kat FB, mama jumpe lah satu ni...kebetulan dekat dgn area rumah kat kawasan Paka jugak..jd mama pun order lah...paling sikit 50biji...50biji pun ok lah..mesti habis nye nnt...mama order hari isnin, hari selasa puan kedai pun hantar kat rumah...hehehe..

apam dia namanya Apam PolQadot. dah lah comel, sedap lak tu...apam ni ada 2 jenis yg berinti dan tak berinti..mama pilih yg biasa je dulu..yg tak berinti...next time boleh order yg berinti pulak..herm, nak coklat ke strawberi ek... :)

inilah rupa apam tu...




comel kan apam ni..insya-Allah, nnt mama nak order lagi...papa pun agree n tak kisah..
farhah pun suka je mkn apam ni..mama simpan dlm bekas tupperware, kalu farhah nak dia amik bekas tu n suruh mama bukakan untuk dia...kiranya 50biji tu mmg cukup lah..hehehe

kalu sape2 yg duk kat area Paka ni boleh lah order dgn dia, Puan Mie...cepat sikit sampai umah..hehehe..kalu rajim search je kat FB Apam PolQadot

org perempuan ni bila mengandung, ada je rase nak makan tu nak makan ni ..

ok, c u soon...


26 May 2011

Dihempap almari

Oh tidak sayang mama kena hempap...tindih... dengan almari dia...huhuhuhu...

Apa sebenarnya dah terjadi ni....? Alkisah ptg semalam lepas solat cm biasa lah mama akan duduk ats sejadah buat seketika (memikirkan bbrpa perkara)...farhah dtg ke arah mama...just look at her mama...then dia pergi kat almari dia...dia tarik laci satu persatu...usually dia tarik yg bahagian bawah je...tapi smlm yg atas sekali pun dia tarik...one by one....kemudian mama berpaling sekejap..sekejap aje ke arah kiri...

Suddently...aduh sakitnya kepala mama, masa tu tak sedar lagi tangan mama pun terkena jugak almari tu...tiba2 dgr farhah nangis..huwahuwahuwa...eh mana farhah...Ya Allah, duk bawah almari...laci yg sebelah ats dah keluar dr landasan dia..mama try angkat almari tp tak berjaya...mama try tolak laci satu persatu...farhah still lagi menangis..mama dah takut n cuak..."farhah, sabar ek..mama alihalmari ni dulu yer..."

Mama sempat melihat kaki farhah bawah laci...mama lagi panik...mama cuba buat secepat yg mungkin...lepas semua selesai mama pangku farhah...mama peluk dia bg tenang...mama check kat bdn farhah ada luka @ cedera tak...then dia stop nangis n walk cm biasa...aik tak sakit ke sayang...hari ni pun nmpak dia ok je..cm hari2 yg lain..

Lain pulak ceritanya dgn mama...lepas selesai dgn farhah baru mama perasan tangan mama bengkak sedikit...mayb kesan kena tindih almari kot...dan hari ni pulak terasa sakit bahagian siku...farhah bernasib baik coz mama berada dekat situ n almari tak sepenuhnya hempap dia...

Lepas tu mama sms papa bgtau apa yg terjadi...bila papa balik keje tgk farhah cm ok je...tp mama lah yg sakit2...

begitulah kisah 25 mei 2011...

sekian.

25 May 2011

teringin nak makan nasi kandar

smlm nak jadi cerita..tiba2 mama teringat waktu zaman U dulu, bila time lunch..mama n kawan2 selalu gak gi makan nasi kandar kat cafe..sedapnye sampai smlm rase nak sgt mkn..bgtau kat papa,then papa ckp kat Mesra Mall je lah yg sedap..

mama apa lagi terus ajak papa lunch kat sana...hajat dihati nak gi Tabung Haji n kedai Tupperware kat Dungun smlm...jadinya terpaksa cancel je lah,esok baru g sana..hehehe

Papa ckp mama kalu teringin nak makan skrg ni lebih2 lagi tgh pregnant kena ikut je lah..nasib baik yg mudah dicari..hehehe..mekasih sayang yer...bukan selalu pun :)

lepas mkn nasi kandar, kami gi TMC bahagian basah jap..cari brg2 keprluan sikit..masa makan nasi kandar, farhah asyik mkn papadom aje..nasi tak nak..tu yg kena g cari kat TMC tu...jumpe lah jugak, tp tak sama 100% cm kat kedai lah...janji boleh dimakan :)

actually kami lunch pun dah lewat, then terus gi Kemasik..ingat nak ajak Farhah main kat tmn permainan...tp si kecil ni pulak buat hal tak ank main...mayb ramai sgt budak2 kot..dia duk tgk je...dah tak nak main, kami gi duduk tepi pantai je lah..papa dgn new hobby..."shooting"...mama dgn Farhah main pasir..lewat ptg jugak kami blah / chow dr kemasik...pastu gi semula Mesra Mall pekena ABC special..sedap sgt2...harga pun sedap jugak lah...hehehe RM5....yg penting puas hati.

 inilah ABC Special tu

masa ni farhah dah buat hal, mayb penat dah kot...ada je benda tak kena...then nangis...

muka budak moody :(

so kami pun balik terus lepas pekena ABC Special tu...
begitulah episod cerita kami sekeluarga untuk smlm...
hari ni???????belum ada cerita lagi...hehehe

22 May 2011

Selamat Hari Lahir Puan Zarina

Hari ni maka genaplah umur mama 29tahun...wah cepatnya masa berlalu...next year dah 30tahun...alamak, lagi nmpak "tua" lah..hahahaha

Tapi yg penting kita harus bersyukur kerana masih diberi kesempatan hidup untuk menikmati hidup di dunia ini dan beramal dengan apa yg diperintahkan oleh Nya...



Sambutan birthday???????herm..mama jarang @ mayb tak pernah celebrate pun birthday...hanya ucapan yg selalu mama terima...skrg ni bila dah kawen, ucapan dari suami lah yg dinantikan....hehehe...
aktiviti hari ni cm hari2 biasa je, takde yg istimewa sgt...lagipun papa keje...so tak nak lah kaco dia sgt...maybe kalau ada kesempatan ktorg mayb celebrate sekali dgn anniversary nnt...

cuma bukan dlm masa terdekat ni lah..mayb pergi bercuti ke...hehehe...

oklah, mama tak pandai sgt nak karang2 esei ni.. :)
c u all again....

26 April 2011

alahan mama mengandung

Bismillahirrahmanirrahim....


semoga kita sentiasa mendoakan kesejahteraan buat kedua ibu bapa kita setiap hari dan setiap kali selesai solat..

oklah kawan-kawan...apa khabar semuanya?semoga sihat-sihat belaka yer...yg mane tak berapa sihat tu, byk-bykkan berehat n mkn ubat..yg sihat pulak, jgn pulak gi cari penyakit yer..cegah sebelum kena...
kalu terkena jugak, itu mungkin ujian buat kita...

back to our topic...pregnant kali ni, mcm2 dugaan yg dtg...kdg2 sampai mama tak tau nak buat apa n nak tuju ke mana...tapi mama tau, setiap apa yg terjadi pasti ada hikmah di sebaliknya...

sekarang ni mama mmg tak masak...huhhhhhhhhhhh....bau org masak je pun dah tak tahan...makan takpe pulak..hehehe...tapi tak semua makanan boleh masuk dlm mulut...kdg2 sampai tak tau nak makan ape..sebab tekak cerewet sikit...bukan sikit, baaaaaaaaaaaanyak...

rase nak makan tp bila nak makan tak tau apa yg serasi...ni dah 2-3 hari tak muntah...loya mmg ada...skrg ni mama rase nak baring je..keje umah asyik terbengkalai aje skrg ni...bila larat je buat, kalu tak...cmtu lah umah...nasib baik suami mama memahami isterinya...

bbrp mlm yg lalu, papa keje mlm.....mama lak tiba2 rase loya yg teramat sgt...masuk je bilik air...terus muntah...sampai dah takde ape nak kuar...tapi nak jugak muntah...akhirnya tekak mama pedih sgt2...nak makan ke minum ke...pedih je rase tekak ni...huhuhu

satu lagi mama ni pantang mkn lewat2...hah, pastu siaplah....loya tak sudah....tapi bila nak mkn tu, tak tau nk mkn ape..tu tak kena ni tak kena...dah tu nak mkn ape....huhuhuhu

ok lah semua...mama stop kat sini dulu yer...nnt kite "jumpe" lagi...
wassalam.





15 April 2011

selamat hari lahir sayang

hari ni tanggal 15 April 2011 maka genaplah umur anak kesayangan mama n papa 2thun...


mama n papa doakan agar Farhah menjadi anak yg solehah, kakak yg baik buat adik2 nnt :)
semoga Farhah sentiasa sihat, pnjg umur, murah rezeki
dan sentiasa dilindungi oleh Nya..
mama n papa saaaaaaaayang Farhah....

12 April 2011

birthday farhah

tak lama lagi birthday farhah yg ke-2...mama n papa tak pasti lagi nak bg apa kat farhah...hehehe..
parents kat luar sana ada tak idea nak bg hadiah apa untuk anak dara umur 2tahun...? :)

sebelum ni mama ada cdg kat papa nak wat mkn2 sikit kat umah tp memandangkan mama masih lagi loya2 jadi terpaksa batal je niat tu...last year, kami beli kek and makan sama2 kat umah..tahun ni tak pasti lak cmner...minggu ni mama bercadang nak balik kay tee coz abg mama ada balik dr kay el... anak2 dia pun ikut balik gak..dah lama tak jumpe anak2 sedara mama ni...last time diorg balik tak jumpe pun farhah...diorg nak main dgn farhah...lagipun abg mama balik ada hal nak dibincangkan...

kalu takde masalah, mama mungkin beli kek and pakat mkn ramai2 kat umah kay tee nnt...nk wat jamuan mmg tak sempat dah...

oklah, nnt mama update citer2 terkini lak yer...

11 April 2011

loya oh loya

loya mama kali ni dah semakin menjadi-jadi...last month ok lagi, tp kali ni dah naik sikit-sikit...
sikit-sikit rase nak muntah....makan ke tak sama je...bila dia nak keluar tak kira waktu dah...pg ke ptg ke mlm ke...dtg je...

farhah skrg ni lebih bersama papa dia..mama dia tak larat sgt nak layan kerenah dia...bila papa keje nak tak nak mama akan layan jugak...kalu tak larat sgt2. mama ajak farhah tido @ buka laptop nak bg dia tgk citer kegemaran dia...

maklum lah nak dpt adik, jadi nak perhatian lebih lah...hehehe...budak2 pasti cmtu kan...

oklah kita smbung lagi yer...
kalu ada masa, boleh lah g kat e-store mama yer,ada sale.. :)

02 April 2011

berita gembira

Bismillahirrahmanirrahim.....

mula2 sekali marilah kita sama2 berdoa untuk ibu bapa kita dulu yer....



masih ingatkah kawan-kawan semua pada N3 bulan lps...mama ada nak bgtau berita gembira kan tp tunggu bulan ni kan..ok,skrg mama akan bgtau berita gembira itu...

pada petang 31/3/2011..mama telah pergi ke klinik untuk check up kali kedua...last time dah pegi n dah sah pun..tp sebab tak nmpak sgt lagi kan..jadi mama tangguh nak bgtau semua...so skrg mmg dah sah n nmpk..jadi mama bgtau lah ...

MAMA DAH PREGNANT KALI KEDUA...!!!!!!!! :)

masa check up tu mama dpt tau lah yg kandungan mama dah 8minggu...gembira hati mendengar perkhabaran ini...farhah akan dpt adik lah hujung tahun ni...lagi bertambah gembira bila kakak ipar mama pun tgh pregnant...dia baru 6minggu...nnt kami pantang sama2 lah..cuma beza dia kat kay el mama kat sini...

bekas ofismate mama pun pregnant gak...sorang tu 10minggu dan sorang lagi taksure brp bulan dah...tp yg pasti yg sorang ni awal lagi dr mama...

skrg ni mama selalu ckp kat farhah yg adik dia kat sini smbil tunjuk kat perut...bila tanya mana adik, dia akan tunjuk kat perut mama sambil pegang...bila tnya sayang adik tak, dia kiss perut mama.

alahai anak comel ni....suka buat mama geram kat dia....

oklah next time mama smbung citer lagi yer...

27 March 2011

Berita baik buat pengunjung bertuah

Hari ni tiba-tiba rasa baik hati pulak...hehehe
baik hati nape yer...?
baik hati sebab nak bagi keahlian percuma buat pengunjung setia...tak kira lah pengunjung kasih selamanya @ hadina online store...
tapi keahlian percuma ni hanya untuk dua org sahaja...

ULANGAN!!!
HANYA UNTUK DUA ORANG SAHAJA...

sesiapa yg berkenaan boleh lah pilih salah satu jenama / produk di bawah:

  1. SUN CHLORELLA A
  2. K-LINK
  3. TUPPERWARE
  4. HPA
  5. STORMREADERS
hah...mesti anda semua tertanya-tanya cmner proses pemilihan ek...
senang aje...2 org pertama yg komen kat sini dpt lah...mudah je kan...
dan kena bgtau nak jadi ahli yg mana..
1 produk satu ahli je...
2 produk je dulu untuk kali ini...next time kalu ada rezeki lagi...akan ada lagi berita baik ni...

18 March 2011

sakit dan penyakit...

Sakit dan Penyakit..dua perkataan ni mmg takleh lari mesti bersama..bila sakit mesti ada penyakitnya...

bila baca kisah org yg sakit ni, mama rasa sedih pulak...tak sanggup mama nak dgr kesakitan yg dia tanggung... mungkin ini juga salah satu dugaan yg Allah turunkan buat dia dan keluarga..Dia ingin menguji tahap kesabaran kita menghadapi ujian Nya..samada kita cepat melatah @ sabar n redha @ berusaha mencari penawarnya.

mama kdg2 ingin mencuba menyarankan apa-apa yg boleh disarankan..tetapi mama khuatir kerana tak semua org ingin mendengarnya..setiap penyakit yg Allah ciptakan ada penawarnya..cuma kita yg harus mencari dimana.

Pabila dah ketemu dgn penawarnya , kita gunakan lah ia...insya-Allah dgn izin Nya maka sembuh lah ia.Tetapi andai tidak berjaya, jgn menyalah kan ubat itu, mungkin ianya tidak serasi dgn kita dan mungkin Dia ingin kita berusaha lagi. Tetapi kebanyakkan org, akan menyalahkan ubat itu..maka terkeluarlah kata-kata yg kurang enak didengar, "ubat ape ni, makan pun tak jadi ape..buat rugi je beli"...padahal makan baru je sekali dua @ sekejap dah nak baik..sekurang-kurangnya bersabar n makan dgn konsisten dulu..dan jgn lupa minta pada Nya supaya sakit itu pulih..

Mama pun mengalami situasi yg sama di mana ibu mama pun sakit skrg ni...dah byk tempat jugak kami pergi...tapi mungkin tak serasi dgn ibu mama..mungkin ini juga dugaan buat keluarga kami...hanya pada Nya kami bermohon agar sakit ibu kan bertemu dgn penawarnya kelak..mama berharap agar ibu mama tabah dan kuat semangat dlm menghadapi ujian ini.

Mesti ada yg tertanya-tanya..mama kan ada publishkan N3 pasal supplement. Ya mmg betul...ibu mama ada juga mengambilnya skrg ni....tp kuasa penyembuhan bukan di tangan kita @ ubat itu..tp kuasa Allah..kita hanya berusaha..

"MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT" selagi kita mampu mencegah, kita cegah sebelum melarat..

N3 ini hanyalah luahan hati mama...andai kata ada yg terguris, mama mohon ampun dan maaf..

17 March 2011

Gi tmn mainan

Ptg td lepas gi pos brg...singgah jap kat tmn mainan mini kat pusat niaga Paka.masa tu dlm kol 4ptg,tak panas pun...farhah asyik sebut "ainan..ainan'...dah alang-alang lalu ikut situ singgah lah kejap..

Masa sampai tu takde budak-budak lain lagi yg dtg..farhah main gelongsor...farhah kalu takde org dia nak main ah..tp bila ada org dia prefer tgk je..mayb dia tak nak berebut kot...

Tp ada satu situasi yg mama tak suka tgk..ada lah sorang budak lelaki ni...dia dtg dgn kakak dia kot...dari segi lagaknya lah :) mama tgk cm dia nak menunjuk-nunjuk je kehebatannya...nak tunjuk hebat tp tak kena cara...

nak tau apa yg dia tunjuk sgt...biasanya budak-budak kalau nak main gelongsor naik tangga yg disediakan sampai ke atas..tp budak ni, naik ikut gelongsor...gelongsor yg bulat...bukan ikut dlm tp ikut luar..dah lah tinggi...aduh..naik seriau mama tgk...kalau jatuh kan susah..ntah mana parent diaorg pun tak tau...

lagi satu, mama tgk muka dia cm bangga je...kononnya naik cepat ah kat atas tu...Ya Allah..mengucap panjang mama tgk gaya dia...mama bimbang jatuh je...kalu jatuh mau seliuh @ patah mana2 tulang tu..minta jauh lah..mama tak nak tgk lama, jadi ajak farhah balik, farhah susah gak nak balik tu, mama umpan ckp nk tgk micky mouse...dia pun ok je..

tmn mainan sepatutnya jadi tempat main yg selamat gak..tp kalau dah guna salah cara tak selamat jugak...

pada parent kat luar sana, kalau biar anak-anak main kat tmn tu...perhatikan lah jugak yer..jgn biar ikut suka hati dia je...nnt kan ada org ckp "parent mane lah yg biar anak main cmtu...jatuh nnt susah kan.."

oklah..nota hari ni...selalu awasi anak-anak walau di taman permainan sekalipun... :)

farhah sebelum tido

alkisah mama nak bercerita pasal kerenah anak mama n papa ni sebelum tidur...
yg ni berlaku dua tiga mlm yg lepas...

nak dipendekkan cerita, farhah skrg ni dah "melekat" dgn laptop mama...setiap mlm mesti mengadap laptop...
bukan mlm aja, siang pun cmtu gak..semua citer kegemaran dia ada dlm tu (cnth: mickey mouse clubhouse, pooh, upin ipin, abc song, etc)

setiap mlm dia takkan miss semua tu...mama n papa tak tau dah nak wat cmner..tak bg tgk, dia nangis..huhuhu...kdg2 smpai kol 2-3 pg dia duk tgk je...dah sampai mama n papa tido pun..

ape yg mama n citer sebenarnya adalah kemanjaan farhah dgn papa..mlm tu, dia asyik mintak papa je layan dia..dia mintak papa tlg klik kan citer yg dia nak tgk..

bila papa pejam je mata, dia start panggil papa.."papa" "papa""papa"..kalu papa dia diam je...pastu dia kuatkan suara "pa" suara kecik dia tu wat mama gelak dgr coz comel sgt2 bila dia panggil papa...mama nk tlg dia tak nak..nak papa gak..

terpaksa lah papa layan dia...yer lah siang dah duk manja dgn mama..mlm giliran papa lah pulak...

mama tak sempat nak rakam suara farhah panggil papa dia..nnt bila sempat mama rakam...

anak-anak ni mcm2 kerenah dia tunjuk kan..kdg kala nak marah pun tak jadi bila tgk ragam dia... :)

Heartbeat Heartbeat Heartbeat

Usia Perkahwinan Kami

Daisypath Anniversary tickers

Usia Anak Pertama Kami

Lilypie Kids Birthday tickers

Usia Anak Kedua Kami

Lilypie Kids Birthday tickers
 
Copyright @ KasihSelamanya-Hadina 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi