22 June 2011

berumah di KT Specialist (part 2)

selepas telefon Dr., mama terus bgtau papa apa yg doktor ckpkan...papa pun call PM Care tny klinik panel area Kay Tee n cmner kalu nak g KTS without GL...diaorg kate boleh n terus gi bahagian emergency...so kitaorg pun bersiap2..mama tak bawa pun pakaian coz tak expect kena stay...

on the way ke KTS, perut mama asyik buat hal..kali ni semakin kuat sakit nye...bila dtg sakit tu, mama rase nak nangis coz sakit sgt..then dia stop kejap.. pastu dtg balik..bila sampai KTS terus g bahagian register..farhah lak dah tido dlm kete...mase tu sakit stop jap...sakit ni main2 lak dgn mama..time kena check dgn doktor, dia baik je...b4 jumper MO (medical officer) nurse check tekanan darah n suhu...semua ok..pastu masuk jumpe MO. Mlm doktor pakar takde, jd jumpe MO je lah..

bgatu lah kondisi mama dr pg sampai ptg...dia ckp mayb cirit. then mama bgtau yg mama tgh pregnant..lps tu, doktor kasi ubat..dia kate kalu lps mkn ubat masih tak ok, dtg n jumpe pakar lah..mama n papa ok je..waktu tgu ubat tu, tiba2 sakit dtg lagi..mama tak tahan sampai nangis..then nurse bg mkn ubat yg doktor kasi..dia bg pilihan kat mama nak rest kt bilik rawatan jap...

cm mama bgtau, sakit ni dtg n pergi...nurse pun nmpk cm bimbang gak...lepas mkn ubat pun still sakit jugak..so, diorg tny MO n decided masuk ward..mlm tu jugak mama admit kat ward..lepas baring jap kat ward, doktor pun dtg...dia check n tny few Q..buat scan...baby ok takde masalah..kesan bedah last time pun ok..jadi mama kena rehat dulu kat ward n esok dia akan dtg check again.

mlm tu, mama tetap tak leh tido..sakit dtg n pergi....sebelum tu, nurse ada kasi ubat tahan sakit...moga sakit berkurangan...tp still same.doktor takleh nak kasi sbrngan ubat coz mama tgh pregnant...bimbang kandungan nnt...mlm tu, mama just bertahan je lah...papa n farhah menemani mama kat ward.

esoknya doktor pakar yg sambut kelahiran farhah dtg..eh, bukan ke dia bercuti..tiba2 ada pulak...mayb he needs to come kot...:) dia check perut mama n asked few Q..n dia jangka mayb keracunan makanan...papa ckp, dia mkn same cm mama tp ok je..doktor bgtau...perut org mengandung ni sensitif sikit..kdg2 mknan same dgn org lain tp kesan berbeza..kiranya perut mama ni kategori sensitif lah ni..nak buat cmner, dugaan nak dtg kan..mama redha je lah..doktor bgtau..kali ni, pemakanan kena jaga sikit..kalu mkn nasi lemak be careful dgn sambal..kot tak kena dgn perut..doktor bgtau, bila usus kita(bg yg pregnant) tak sihat..dia akan effect jgk kat rahim kita, tu yg mama rase sakit cm kontraksi je..dia kecut n ngembang..dan lagi satu doktor pesan mama takleh angkat @ buat keje berat...tersenyum je lah mama lepas ni..

kalu nak diikutkan ptg tu, mama dah leh balik if sakit dah berhenti..tp still ada..n doktor cdgkan keluar esoknya...ubat pun dah tmbah lagi jadi 4 jenis...1 cirit, 1 kuat rahim, 2 angin.

maka berumahlah mama , papa n farhah di KTS selama 2hari 2mlm..lepas discharge , kami balik paka semula..jadi tak sempat nak tido umah parent pun..mama ikut papa balik paka bukannya ape, kalu ada papa, mama ok sikit..maklumlah farhah dia susah sikit dgn org lain...he can handle farhah..mama pun bukannya sihat sepenuhnya lagi..bab dukung farhah, papa dah tak kasi mama dukung...untk keselamatan mama n kandungan jugak..

skrg ni, walaupun dah ada kat rumah....mama takleh buat keje berat lagi..sakit kdg2 dtg jugak..mujurlah ada papa yg memahami, caring...mama sayang papa!!!!!MMMMMUAAAAH

4 comments:

puan nina said...

alhamdulillah semua selamat..jaga kesihatan ya =)

baca tajuk ingat dah bersalin tadi.hehe

hadina said...

belum bersalin lagi...tgu bulan 10 ni... :)

Huda said...

mujur x apa2 ek..take care tau :)

hadina said...

thanks huda



Heartbeat Heartbeat Heartbeat

Usia Perkahwinan Kami

Daisypath Anniversary tickers

Usia Anak Pertama Kami

Lilypie Kids Birthday tickers

Usia Anak Kedua Kami

Lilypie Kids Birthday tickers
 
Copyright @ KasihSelamanya-Hadina 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi