12 December 2010

Terima hadiah rumah sebelum nikahUNTUK majlis sidang akhbar sahaja, Rabecca sudah menerima penajaan barang kemas Chopard bernilai sehingga RM100,000.


BERAGAM rasa, teruja dan berdebar terlihat pada wajahnya. Kelmarin, semua separuh sabar menanti Rabecca Nur Al-Islam, 24, mengotakan janjinya berkongsi bahagia tentang ikatan penting bernama pernikahan.

Senyumnya meleret menyembunyikan debar di sebalik baju kurung moden sentuhan Ezuwan Ismail yang bersalut ke tubuhnya.
Rabecca atau panggilan mesranya, Becca membongkar segala pertanyaan sejak seminggu lalu apabila pertama kali membuka mulut tentang tarikh hari bahagianya. 

Tanggal 14 Januari 2011 menjadi angka keramat yang dipilih Rabecca sebagai detik bercantumnya dia dengan belahan jiwa digelar 'sayang' - seorang peguam dan bapa tunggal kepada dua cahaya mata berusia 14 dan 7 tahun.
Lelaki yang dimaksudkan, Nor Azam Datuk Sulaiman, 42, seperti yang pernah dihebahkan media sebelum ini.

Di rembang petang bertempat di Butik Harrods, KLCC, Kuala Lumpur, Becca melanjutkan bicara tentang lelaki kelahiran Kuching, Sarawak itu.

"Dia bukan Datuk, orang korporat, bukan juga dari tanah seberang. Saya mengenalinya sejak tiga tahun lalu.
"Biarpun jarak usia kami 18 tahun, saya tidak menganggapnya satu masalah.
"Kami akan bernikah 14 Januari 2011 di rumah baru saya di Ampang, Selangor.
"Keesokan harinya, saya dan sayang mengadakan resepsi persandingan di Hotel Flamingo manakala sebuah acara diadakan di Restoran Berputar, Menara Kuala Lumpur pada hari ketiga.
"Untuk majlis belah pihak keluarga saya di Johor Bahru keluarga bakal suami di Kuching, kami belum menetapkan tarikhnya," jelas Rabecca yang akan menerima 15 berbalas 17 dulang hantaran daripada pihak lelaki.

Bakal suaminya tidak dapat hadir semasa sidang akhbar itu atas urusan kerja. Kata Rabecca, dia menetapkan bulan madu di Eropah pada Februari.
"Saya akan menjemput pihak media datang ke rumah baru yang kini dalam proses pengubahsuaian sekitar dua minggu sebelum majlis pernikahan kami.
"Itu janji saya," ungkapnya.

Sensasi Bintang: Kenapa kalian memilih Januari 2011?
RABECCA: Ia sebagai simbolik genap tiga tahun usia perkenalan kami. Kami keluar bertemu janji buat kali pertama juga pada tarikh tersebut.
Sejak bila kalian mula menjalin cinta?
Kami bertemu secara kebetulan pada sebuah acara tiga tahun lepas. Dia menghubungi saya setelah mendapatkan nombor telefon daripada kenalannya.
Beberapa bulan bercakap menerusi telefon hampir setiap hari, kami mula rapat.
Kenapa dia mahu cepat melamar Rabecca sedangkan kalian baru berkenalan?
Saya sendiri terkejut dengan keputusannya. Dia berharap perkahwinan kami jadi yang kedua dan terakhir buatnya. 

Saya yang baru berusia 22 tahun ketika itu menolak lamarannya dan beri syarat dua tahun lagi kerana ada sasaran dalam karier. Saya tambah lagi setahun.
Bila majlis merisik dan pertunangan?
Pihak lelaki datang merisik ke kediaman keluarga saya di Ampang pada 25 Ogos lalu. Ia sekadar majlis kecil-kecilan yang dihadiri sekitar 10 orang. Majlis pertunangan pula mungkin dilangsungkan beberapa jam sebelum kami bernikah. 

Berapa jumlah mas kahwin dan hantaran kalian?
Dia bagi dirinya (tergelak). Saya tidak tahu jumlah mas kahwin dan wang hantaran nanti. Saya bersyukur kerana dia tunai janjinya menghadiahkan sebuah rumah di Ampang untuk saya.
Apa yang menariknya tentang bakal suami?
Dia merupakan seorang bapa yang baik. Saya pula menyayangi budak-budak. Sifat sama ada pada dirinya.
Sebaik saja kami berkenalan, saya dapat mengambil seorang anak angkat (Nor Adam Daniel, 3). Itu juga situasi paling berharga buat saya apabila bertemu dengan calon suami dan Adam. 

Apa rancangan selepas mendirikan rumah tangga kelak? Masih berlakon atau meninggalkan dunia seni?
Saya tidak akan berhenti berlakon. Ada kebarangkalian saya akan memperlahankan kerjaya lakonan saya.
Saya ingin membuka perniagaan kerana minat mendalam terhadap bidang fesyen. Saya bercita-cita untuk menghasilkan jenama baju dan kasut sendiri.

berita dari Kosmo

2 comments:

aZLiNa aZiZ said...

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tak siapa yang tahu kan kak. Mana tahu dengan perkahwinan ni, Rebecca lebih terbuka hati nak menutup aurat.

hadina said...

betul tu...kite doakan aje yer..mudah mudahan.. :)Heartbeat Heartbeat Heartbeat

Usia Perkahwinan Kami

Daisypath Anniversary tickers

Usia Anak Pertama Kami

Lilypie Kids Birthday tickers

Usia Anak Kedua Kami

Lilypie Kids Birthday tickers
 
Copyright @ KasihSelamanya-Hadina 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi