30 July 2009

Best Mom In The World : Giveaway


ermm...hari ni terasa nak join contest je,yg ni pun kena wat slogan. tu yg susah sikit tu..nak reka ayat tu yg susah..tapi mama try jgk ah nak wat yg termampu mama buat..:)

Contest ni dianjurkan oleh Puan Asmieyra, bonda kpd Arman Fakhri yg kini berusia 6bln..dan yg paling istimewa tak lama lagi birthday papa Arman...herm..mesti sweet kan nnt.. :)

ni lah terms and conditions kalu nak join contest ni..
  • Kejar seberapa banyak top score komentar bagi mana-mana n3 blog ni. Banyak komen lagi besar peluang anda menang (min 5 comment) dah smpai 5 dah...DONE!
  • Buat n3 khas tentang giveaway ini di blog anda. DONE!
  • Copy logo dan paparkan pada n3 anda. ada kat atas tu...DONE!
  • Siapkan slogan yang creative. ada kat bawah yer..DONE!
  • Anda akan di nilai melalui kretiviti slogan dan keyakinan anda sebagai ibu dan isteri. KU GAGAHI JUA UNTUK MENYIAPKANNYA..hehehe
  • Linkkan direct link giveaway blog anda disini dan tinggalkan komen anda ke n3 ini supaya senang saya nak check. DONE!
hah..dah baca syarat2 tu..dah skrg bermula lah tugasan yg sebenar2nye..

  • Slogan------>kenapa saya perlu menjadi "Best Mom In the World"..............(tidak melebihi 25 patah perkataan) kerana kegembiraan kebahagiaan keselesaan adalah milik anak dan suamiku,merekalah permata hatiku selama-lamanya.
  • Gambar terkini my family
ni gambar yg latest sekali..ada satu hari tu,mama ajak papa kuar g pantai.dah lama tak kuar jln2 amik angin,so kitaorg g je lah..farhah pun pertama kali kuar jln2..

  • Birthday present wat hubby...ni adalah cdgn n usul yg sesuai digunakan oleh semua peringkat suami isteri... :) (betul ke ayat tu ek)
  1. jadikan hari tersebut 1 hari yg amat istimewa
  2. mulakan hari itu dgn sesuatu yg bernilai..bkn dgn kebendaan tapi keikhlasan seorg isteri (cth; memberi ciuman salam,ucapkan selamat hari lahir,wat sarapan pagi,hiasi diri awal2 n cantik n kemas etc..)hari lain pun cantik,cuma hari tu laaaaaaaaaagi cantik :)
  3. wat kad hasil kreativiti sendiri..lagi bermakna tuuuuu
  4. wat mkn mlm yg special tuk anda berdua..nak mkn kt luar pun boleh..tapi lagi special wat kat umah masak sendiri
  5. akhiri dgn "hadiah" yg akan dikenang sampai bila2.. (yg ni terpulang lah atas individu) hehehe
  6. dan yg last jgn jadikan hari tu je yg istimewa...hari lain pun boleh..cuma yg ini lagi istimewa
ok..setakat itu sahaje yg mampu mama buat..harap2 sudi-sudilah menilik nye.. :)

29 July 2009

OSB GIVE-AWAY CONTEST

Lagi2 contest..wah,mmg seronok lah bloggers yer..bukan saje dpt ramai kawan tapi boleh dpt hadiah lagi tu..mmg menyeronokkan n boleh wat "ketagih" dgn blog ni..ni termasuklah mama sendiri..hahaha

kali ni mama nak try join contest yg dianjurkan oleh OSB (Online Shopping Blogs)..contest ni dibuat tuk merai n menghargai customer sepanjang OSB beroperasi..contest ni pun tak susah nak join cuma kena lengkap slogan je..mama ni,bab slogan pening gak lah..ni pun just cuba n enjoy the show...hehehe..

slogan yg perlu dilengkapkan adalah......

"SAYA MEMILIH LAMPIN KAIN MODEN KERANA ianya menawan, selamat digunakan, jimat belanja, ibu suka anak selesa ayah gembira".

OK...itu lah slogan yg dapat mama pikirkan.. :)


biasalah setiap contest mesti ada syarat2nye...

1. Copy paste picture di bawah ni, kat sidebar blog masing2 dan link back ke Http://onlineshoppingblogs.blogspot.com


DONE!

anda juga mestilah menjadi follower Onlineshoppingblogs (sila klik 'follower' kat sebelah kiri sidebar OSB)
DONE!

2. Anda hendaklah buat satu entri kat blog anda berkenaan contest ni, dan anda dikehendaki melengkapkan slogan berikut,

"SAYA MEMILIH LAMPIN KAIN MODEN KERANA.........................................................................."
(tidak melebihi 15 patah perkataan)

~~~Slogan yang paling kreatif akan dipilih sebagai pemenang~~~
DONE!
.

3. Tinggalkan komen anda di sini dengan menyatakan nama, e-mail dan juga jangan lupa tinggalkan link anda sendiri kat sini.
DONE!

4. Tempoh penyertaan adalah sehingga 14 ogos 2009 ( keputusan akan diumumkan pada 17 ogos 2009 )

4 orang pemenang bertuah akan dipilih! ....Ermmm mudah saja kannn,....

kepada kawan2 yg lain,jom lah pakat memeriahkan contest ni..walaupun tak pandai wat slogan,at least kite meramaikan peserta.. :)


27 July 2009

Romantic & Loving Couple Contest

hari ni tangan terasa gatal lak nak join contest..contest yg mane yer..hah!yg Mama Tisya punyer lah..yg ni nampak cm xperlu "keje kuat" sgt..hehehe..

mama teringin nak join contest ni lepas tgk blog kawan mama..dia join,jd mama terasa nak join gak lah..saje nak cuba n suka2..lagipun tak rugi kalu join pun..

Mama Tisya wat contest ni sempena 3rd anniversary dia yg bakal menjelma 18 ogos ni..maklumlah tuk anniversary kan jadi tajuk dia pun mesti lah yg romantic gitu.."ROMANTIC & LOVING COUPLE CONTEST"..caya lah Mama Tisya ni..macam2 idea dia tonjolkan..

mane2 contest mesti ada terms & conditions yg tersendiri..dan tuk contest ni..sila lah scroll ke bawah..

.
.
.
.
.
.
.

Just follow the steps below:-

1. Add blog MamaTisya di bloglist@blogroll and become my Follower

DONE!

2. upload Romantic & Loving Couple Contest picture on your blog sidebar

DONE!

3. Buat entry khas ngan tajuk Romantic & Loving Couple Contest(hanya tajuk ini shj yg diterima)

DONE!

4. upload only ONE gmbr paling Romantic & Loving anda (selain dr gmbr kawin ye & bkn byk2 gmbr di edit dlm satu frame) & sertakn details spt berikut:

  • Nama suami; MUHAMMAD HADIAZIAM BIN MAMAT
  • Nama isteri ; ZARINA BINTI MOHAMAD @ ZAHARI
  • Tarikh kawin & anniversary ke brp thn ni; Tarikh diijabkabulkan 30 Mei 2008...oleh itu tahun ni our 1st anniversary :)
  • Citer la skit psl gmbr yg dipilih & nyatakn thn bila & lokasi gmbr itu; huuuuu..susah beno nak cari gmbar yg sesuai..byk sgt gmbar romantik n looooooooving kitaorg ni..(konon nyer lah)..lain org lain cara describe nye kan..akhirnye ku temui jua. bila tgk gmbar ni,terasa rapat sgt dgn yg tersayang..nape ek..semestinye sbb dia suami mama,papa mama lah..hehe..gmbar ni diambil waktu kitaorg honeymoon kat cherating..ape nama tempat tu yer..hermm..SURIA CHERATING BEACH RESORT..ktorg gi sana lepas majlis bertandang kat rumah family papa kat kuantan..dah on the way nak balik paka,so ktorg pilih cherating lah yg paling dekat..lagipun papa dah nak masuk keje lak lepas tu..tarikh nye 10.06.08. mama pilih gmbar ni kan sebab dlm gmbar ni mama paut lengan papa then lentok kat bahu dia..mama rase selamat n bahagia sgt di samping papa..dah lah tu,pinjam baju papa lagi tu..bak kate mama lah kan..milikkku milikku,milik mu milik ku jua..tapi tak de lah appy sesgt pun..sebab gmbar ni diambil waktu honeymoon jadi sesuai lah tuk tajuk N3 ni..romantik n looooooving gitu...papa,mama saaaaaaaayang papa..mmmmuah
DONE!

5. Dalam entri itu pastikan anda mention & link ke MamaTisya & Romantic & Loving Couple Contest (no link back will be disqualified)

DONE!

6. Bila dah siap, tinggalkan link di entri ini, nanti senang MamaTisya nk view entry korang.

DONE!

7. Pemenang akn dipilih berdasarkn gambar yg paling Romantic & Loving Couple

8.Hadiah utk pemenang adalah something from ANNA SUI

  • hadiah misteri utk penyertaan ke-18 yg memenuhi syarat2 yg telah ditetapkn.Knp 18??sebabnye anniversaryku 18 August.

9. Terbuka pd smua blogger di Malaysia sahaja (only yg dh kawin.. ..pd yg blum kawin hrp maaf, kn kalo join kot jd isu plak)

10.Keputusan juri adalah muktamad.Hanya 3 pemenang akn dipilih.

Peringatan: Pihak penganjur berhak mengubah mn2 Terms & conditions tanpa sebarang notis pd bila2 masa so HARAP MAKLUM pd smua peserta

so pd kwn2 smua, boleh la cr gmbr yg sesuai
tkpn leh snap gmbr yg terkini utk join
Romantic & Loving Couple Contest
tkpyh susah2 nk kena jwb soklan & wt slogan
just upload gmbr shj...mudah kn
jom rmi2 join ....





26 July 2009

no title

horey...hari ni last mama pose ganti..akhirnye berjaya jgk mama ganti pose yg tertunggak..hehehe..
last Ramadhan mama tinggal pose bukannye ape..waktu tu mengandung kan farhah..mama punye alahan boleh tahan jugak lah..sampai papa yg kena masak lauk nak sahur..nasib baik papa sporting..mama tak leh nak masuk dapur..ntah lah..tak leh nak bau masakan..kdg2 ikan goreng pun tak leh bau..dah siap boleh ah makan tapi bila atas dapur,harap maaf..tak dpt nak nolong.. :)

herm..hari ni nak makan ape ek..semalam mama pose gak,n tak masak pun..papa ckp kite beli je..n mama mkn tom yam..dah lama tak pekena..sedap lah pulak kannnn..tapi hari ni,nak makan ape yer..kat umah ape yg ada yer..her..ayam,sayur...buat paprik ayam ok gak ni..boleh lah...lagipun dah lama tak buat paprik ayam..

22 July 2009

My-Giveaway 1st Contest


My-Giveaway ada menganjurkan contest dan yang menariknye ada 8 hadiah.siap boleh pilih nak hadiah yg mane..ni yg seronok nie..hehe..nak tau hadiah nye..
.
.
.
.
.
.

Ok..dan sekarang langkah-langkah nak menang hadiah ni.....

1. Be a my-giveaway FOLLOWER (click FOLLOW on the right hand side corner of our blog)
DONE!

2. Choose ONE (1) Prize from above and BLOG ABOUT IT (English or Bahasa only as I can't read CHINESE.. kekeke) on your blog.
Mama telah memilih My-Giveaway ber# 5 - Ladies Bag

3. Make sure you copy the picture of the item you want and have a link back to this contest
DONE!

4. Complete this sentence "I deserve to WIN My-Giveaway #(choose your gift no) because...."
Mama layak untuk menang My-Giveaway #5 kerana...1,mama suka kan beg ni lagipun dah lama mama tak beli bag baru..last sekali mama dapat bag mase kawin dgn papa tahun lepas.. :( so kalu menang mmg rezeki mama lah..hehehe 2,bentuk bag tu sendiri dah menarik perhatian mama.wallet mama panjang n mama rase muat nak letak kat dlm tu..lagi satu siap ada pouch kecik ..boleh lah mama simpan duit syiling..kalu nak guna cepat2,senang aje..just amik kat situ je..tak yah buka wallet. 2compartment memberi peluang tuk mama simpan pape yg patut dlm tu..biasalah kan,org pompuan mesti letak bedak powder,lipstik/lipbalm,perfume kecik n fon. warna beg tu pun comel.. Maka,oleh yg demikian mama layak lah menang My-Giveaway #5.


5. Put up our my-Giveaway BANNER PICTURE (below) on the sidebar of your blog with linkback to us.
DONE!

6. Leave your name, email address and blog write up link as a comment here.
DONE!

Winners will be chosen BASED on CREATIVITY and not randomly.
Please note that.. thank you :)

Contest Deadline : 8th August 2009

21 July 2009

kemas kini blog...

lately ni,mama tak wat new N3 pun..mama just nak update/kemas kini/melawakan blog ni :) ..topup pape yg patut..biasalah kan,saya budak baru belaja..kalu salah tlg tunjukkan..

so,cmner..?boleh lah kan..kalu ada pape yg perlu mama buat @ betulkan..sila-silalah kongsi idea ek..

kepada papa yang amat mama cintai..mekasih kerana tolong mama mencantikkan lagi blog mama ni ek..papa kalu bab2 komputer n software ni suka sgt lah..mintak tlg sikit je,sure akan dpt byk punyer...MAMA SAYANG PAPA!!!!! mmmuah

17 July 2009

hadiah anniveseri... :)

semalam tanpa mama duga mama sangka..tiba2 papa bg satu bungkusan kat mama..nak kate besday,dah lama lepas..then papa ckp ni hadiah anniverseri baru ni..waktu hari ulangtahun perkahwinan kitaorg papa bz dgn kilang dia..langsung takde mase..dah lah keje 6hari 1hari je off..mmg meletihkan..mama tak sangka lak papa nak kasi hadiah..kalu ada mama terima, kalu takde pun takpe lah..as long as papa n mama love each other..i love u, sayang.. :-*

nak tau ape papa kasi..hehe..
7" Digital Photo Frame..siap ada video,music,clock,calendar n photo..mama suka sgt2..papa letak gambar wedding hari tu..lagu pun yg seangkatan lah kan...

mama nak upload gmbr hadiah papa..tapi tak sempat nak amik lagi ah..nnt bila senang mama tunjuk ek..

(rupa2nye ada jugak hadiah tahun ni..

kiranye ada 2 hadiah lah ..
baby farhah n photo frame dari papa)


Updates: Gambar & video uploaded !





video

Maklumat lanjut produk ni, leh didapati di http://www.transcendusa.com/

15 July 2009

anak mama dah besar..:)










hari ni genaplah baby farhah 3bln..kejap je..tup tap tup tap dah 3bln..rase cm baru je lagi deliver baby.. kawin pun dah setahun lebih sket..

hari ni baby farhah kena cocok kat buntut..hehehe..last month tak nangis pun tapi hari ni nangis lah jugak..kejap je..bagi susu senyap lah dia..bila dukung baby rase berat je..bila timbang,hah dah 5.6kg rupanye..bulan lepas 4.7kg..hampir 1kg naik berat dia..patut lah papa ckp berat je bila dukung lama2...doktor tanye hari tu baby demam tak,mama bgtau tak pun..kalu cmtu doktor kate tak yah ubat lah..mama agree je..

sewaktu kat hospital dulu, doktor ada mention pasal ROTAVIRUS..tadi papa tny lah doktor,dia ckp kat klinik xde provide ubat..cuma kat hospital swasta je ada..korang tau tak pasal ROTAVIRUS ni..kalu sesape yg ada maklumat leh kongsi dgn mama..

13 July 2009

Eucommia Leaf Tea


Faedah Kesihatan Mengamalkan Daun Teh Eucommia Organik
Daripada Kaihua Country,
Zhejiang China

  • Anti-oksida dan anti-penuaan
  • Menyah toksin & merangsang sintesis kolagen dlm tubuh, utk mcantikkan kulit
  • Merendahkan tekanan darah & menormalkan tekanan darah rendah
  • Merendahkan gula dlm darah
  • Merendahkan lemak darah
  • Menyuburkan buah pinggang & hati
  • Memudahkan pergerakan bowel & mengatasi masalah sembelit
  • Melangsingkan tubuh
  • Menguatkan urat & tulang
  • Menghilangkn sakit belakang yg kronik
  • Menghilangkan keletihan & meningkatkan tenaga
  • Meningkatkan fungsi imuniti
  • Menenangkan saraf & utk tidur yg lebih nyenyak
  • Merangsang kalenjar pituitari-adrenal

Menurut Dr Hu Xiu Ying, professor drpd Universiti Harvard Amerika Syarikat:

Eucommia merupakan herba semulajadi yang terbaik di dunia untuk merendahkan tekanan darah yang tidak ada bandingannya dengan lain-lain ubat.

untuk maklumat lanjut boleh layari website ; http://www.healthbuilders.com.my/



ntah..apa-apa aje

apa-apa aje..cm dlm tv lak yer..
actually mama tak tau nak tulis ape kali ni setelah bbrp hari mama tak leh nak ber internet.. :( gara-gara laptop takleh nak connect dgn usb broadband..ermmm,betul ke ayat ni ek..lantak lah,ape-ape aje..
hampir seminggu gak lah mama rase cm patah kaki je..lagipun mama stay umah parent n papa lak takde nak tolong mama..baru hari ni papa dtg n betulkan ape yg patut..akhirnya dptlah mama ber internet...hehehe..sukanye hati mama..mekasih sgt2 kat papa..(tq sayang.. :*)
dah nak 2minggu mama n baby stay umah parent mama,esok kitaorg akan balik paka semula..sebab tu papa dtg sini..papa dtg nak amik kami berdua lah,cian kat papa duk sorang2 kat umah baru2 ni...sunyi n bosan papa..tak dgr suara mama yg merdu n suara baby yg nyaring... :) perasan ke hah..
ntah bila lak kitaorg akan balik kg ni..sedih lak rase nak tinggal ma dgn aboh kat kg.. mama ni dah lah sensitif..bab2 family n insan tersayang ni sensitif sgt2..hehehe..walaupun dah kawin,still manja dgn parent..anak pompuan sorang lah katakan..hahaha
ok..kite jumpe lain lembaran lak ek..

06 July 2009

+ ahli baru..... :)



hujung minggu baru ni..mama sekeluarga baru je terima ahli baru..hehehe dpt adik ipar..so skrg complete lh family mama..ada aboh, ma, abg, kakak ipar, 2org anak sedara lelaki, adik lelaki, adik ipar perempuan..campur mama, papa n baby, total ahli keluarga besar mama dah jadi 11 org..
raye tahun ni seme balik..mesti meriah..lagipun nak wat akikah tuk bb sekali dgn anak sedara mama..atuk diaorg nak sponsor.. :) mayb mase tu jgk wat sambut menantu..kiranye semua keje dlm 1..all in 1..
mama rase hepi sgt tgk adik dah selamat jadi suami org..bimbang pun ada gak coz dia nmpak muda lagi..mama berdoa smg adk dgn wife dia selamat dunia akhirat...selamat melayari bahtera kehidupan yg baru...


SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT
MOHAMAD RIDZUAN & SITI ZUBAIDAH

01 July 2009

K-Liquid Chlorophyll

herm..mama ada mende nak kongsi dgn seme org..its about kesihatan..actually product ni mama dah lama guna,b4 kawin lagi & skrg mama still guna. bagi mama,its good product. namanya cm title tu "K-LIQUID CHLOROPHYLL".

ok..skrg mama coretkan kepentingan nya..

3 fungsi utama : Pembersihan, Keseimbangan dan Menyuburkan

Pembersihan - membersihkan sistem pencernaan, membantu dlm mbersihkan darah, menyingkirkan bakteria, membasmi kuman & penyahtoksidan badan.

Keseimbangan - menyeimbangi tahap pH badan bg menggalakkan pertumbuhan semula sel.

Menyuburkan - mbantu dlm penghasialn darah merah, meningkatkan fungsi sistem tubuh.

Siapakah yg harus minum K-LINK K-LIQUID KLOROFIL?
  • org yg terlalu kurus
  • org yg menderita sembelit
  • org yg menderita sakit menstrual
  • org yg selalu makan luar
  • org yg mempunyai kulit muka pucat
  • org yg merokok & meminum alkohol yg banyak
  • org yg tidak boleh tahan sejuk
  • org yg mempunyai masalah bau badan & nafas berbau
  • org yg tidak suka makan sayur-sayuran
  • org yg mempunyai masalah berat badan
  • org yg kesibukan & mengalami tekanan
  • org yg mudah letih
  • org yg mempunyai masalah hati
  • org yg mempunyai masalah pernafasan
  • org yg mempunyai masalah sengal tulang
  • org yg mengalami sakit tekak
biasanya akan ada soalan kalu nak guna mana2 produk lah kan..ni soalan yg biasa ditny.

S - Mengapakah bahan kumuhan saya kelihatan kehijauan selepas mengambil K-LINK K-LIQUID KLOROFIL?
J - Sblm pembersihan secara keseluruhan dijlnkan, bdn gagal utk menyerap kesemua kebaikan klorofil dan lebihan klorofil akn mjadi bahan buangan. Sejurus slps toksin disingkirkan, penyerapan akn bertambah baik & bahan kumuhan tidak akn kelihatan kehijauan lg. Ini bermakna badan anda sudah bersedia untuk menyerap semua nutrien dlm klorofil.

S - Adakah produk ini sesuai utk penggunaan luaran?
J - Ya. Klorofil boleh digunakan secara luaran di mana ia dapat mengurangkan penjangkitan dan menghapuskanbakteria. Sapukan pada luaran di tempat2 luka, terbakar dan sebagainya.

S - Dengan keadaan kesihatan yg bertambah baik slps mengambil produk ini, bolehkan saya berhenti mengambilnya?
J - Ya, anda boleh berhenti mengambilnya. Walau begitu, adalah dinasihatkan utk anda meneruskan pengambilan klorofil harian bg memastikan penjagaan yg baik secara berterusan.

S - Mengapakah sesetengah org mengalami ketidakselesaan seperti kerongkong spt berasa kering, sakit kepala, bdn rasa panas dan berasa haus slps minum K-LINK K-LIQUID KLOROFIL?
J - Ini adalah tindak balas slps minum klorofil di mana ia menunjukkan fungsi pembersihannya. Slps ini anda akn berasa amat bersemangat dan bertenaga. Bagi mempercepatkan kesan pembersihan ini, anda perlu minum byk air dan bermula dgn pengambilan sukatan yg rendah dan meningkatkan pengambilan secara beransur2 agar bdn anda dpt menyesuaikan diri kpd keadaan ini.

1 sudu besar K-LINK K-Liquid Klorofil = 1kg pengambilan sayur-sayuran

Minumlah K-LIQUID KLOROFIL setiap hari untuk pembersihan secara menyeluruh.

Sedap untuk diminum
Campurkan 1 sudu besar K-LINK K-LIQUID Klorofil ke dalam 250ML air minuman untuk menyediakan minuman hijau yg menyegarkan. Ia dpt mmbantu dlm membersihkan badan anda dan memperbaiki keadaan kulit pada bila-bila masa saja. Satu botol 500ml K-LINK K-Liquid Klorofil tahan untuk sebulan!

sape2 yg berminat boleh contact mama..
untuk maklumat lanjut boleh layari website ; http://www.k-link.com/

CD...CD...CD

Tanggal 15 April 2009,Nurul Farhah selamat dilahirkan ke dunia ini..walaupun mama dia kena bedah.. :( bukan rancang pun tapi sudah ditakdirkan begitu. yg penting baby n mama dia selamat. ini lah permata hati mama n papa. pengalaman kali ni sungguh bermakna.

hah,ape kena tajuk ni dgn seme ni.. waktu tgh mengandung dulu,mama selalu lah jugak menjengah blog kawan lama mama ni..tiba2 hati tertny2..ape yg dia duk citer pasal CD n baby..ape kaitan Cd n baby..tak fhm langsung..baca punye baca,rupa2nye kain lampin baby. CD actually is good for our baby. not only baby but enviroment also. mama pun ape lagi bincang dgn papa,wat kira2 then baru2 ni…mama beli lah CD..bila buka web,macam2 jenis CD ada,kiranye macam Diapers jugak.

nak tau ape yg menarik sgt sampai kitaorg beli CD ni,yg pasti dpt save budget.walaupun nmpk cm mahal je tapi bila dikira…fuyoooh dpt save lebih kurang 80% compare kalu beli diapers pakai buang. :)


Cost (contoh kira-kira)

  • Bayi baru lahir memerlukan 12 keping diaper sehari sehingga pattern perkumuhannya stabil (2 bulan). Tapi berapa ramai yang ’sanggup’ tukarkan DD anak 2 jam sekali?
    Ramai yang lebih rela save duit daripada mengurangkan risiko bahan kimia terhadap anak
  • Cost CD (20 keping) = RM980
    • Cost DD (50senx12×60hari) = RM360
    • Anak berumur 2 bulan sehingga 3 tahun (34 bulan) menggunakan 6 DD sehari
    • Cost CD = RM0 (Gunakan CD yang sama masa nya newborn)
    • Cost DD(50 senx6×30harix34bulan) = RM3060

Hah,cuba tgk dari RM980 boleh jadi RM3060. byk bezanya.duit lebih tu boleh wat saving baby tuk mase depan..

ni antara contoh koleksi CD baby farhah..

colorcode

setakat ni,mama dah ada 16CD....hehehe..sebelum mama beli CD,mama dah belanja dlm RM150 tuk DD bukan CD tau..tu baru nak masuk 2bulan. so lepas ni tak yah beli DD lagi lah coz CD dah ada.Farhah pun dah pakai CD.so far,dia ok je.

selain drpd tu,ada lagi kebaikan CD ni berbanding DD…

  • Kesihatan - Disposable diaper(DD) mengandungi:
    • Dioxin, which in various forms has been shown to cause cancer, birth defects, liver damage, and skindiseases, genetic damage, is a by-product of the paper-bleaching process used in manufacturing disposable diapers, and trace quantities may exist in the diapers themselves. Dioxin is listed by the EPA as the most toxic of cancer related chemicals.
      Diharamkan di banyak negara, tetapi tidak di USA (syarikat pengeluar dispo utama dunia)
    • Tributyl-tin (TBT) - a toxic pollutant known to cause hormonal problems in humans and animals. Ia merebak melalui kulit walaupun dalam kuantiti yang kecil.
    • Sodium polyacrylate -If you have ever seen the gel-like, super absorbent crystals in a disposable than you have seen this first hand. Sodium polyacrylate is the same substance that was removed from tampons because of its link to toxic shock syndrome. Polimer ini menyebabkan alergi teruk seperti muntah, infection dan demam.
    • Dan sejauh mana efek campuran ketiga tiga bahan kimia ini terhadap anak kita, fikir fikirkanlah..
    • Penggunaan DD meningkatkan jumlah peratusan bayi yang rashes daripada 5%(1955) kepada 78%(1991).
      This is due to allergic to chemical(seperti yang dinyatakan di atas), lack of air, suhu yang tinggi berada lama di dalam ‘plastik’. Bagi DD yang ‘tahan lama’ dengan cara ‘lebih penyerapan', penggunaan DD yang terlalu lama boleh menyebabkan pembiakan bakteria dan ammonia melalui urine.
    • Tahukah anda, DD juga menyumbang kepada penyebab athma di kalangan bayi.
    • Kajian tahun 2000 (German) menyatakan suhu yang terlampau tinggi pada bahagian skrotum bayi lelaki menyebabkan kerosakan pada his cooling mechanism dan boleh mengakibatkan masalah kemandulan.

  • Alam Sekitar
    • Untuk sebuah rumah yang mempunyai anak kecil, 50% sampah adalah DD.
    • Tahukah anda yang DD ialah sumber ketiga TERBESAR sampah didunia. Sedangkan hanya 5% population dunia yang menggunakannya (bayi + org tua sahaja). Dan sampah DD ialah intractable problem (difficult to manage)
    • DD mereput dalam tempoh 500 tahun!

oleh yg demikian,mama sarankan kat kawan2 yg bakal berkahwin,bakal menimang cahaya mata..etc,renung2kan la, fikir2kan lah..ape yg terbaik buat kite semua.bak kate nabil..”lu pikirlah sendiri”.. :)


kalu ada sesape yg terasa nak beli ke,boleh ah contact mama..harga boleh dirunding..hehehe…


Heartbeat Heartbeat Heartbeat

Usia Perkahwinan Kami

Daisypath Anniversary tickers

Usia Anak Pertama Kami

Lilypie Kids Birthday tickers

Usia Anak Kedua Kami

Lilypie Kids Birthday tickers
 
Copyright @ KasihSelamanya-Hadina 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi