27 February 2013

ALHAMDULILLAH



Alhamdulillah, syukur pada Mu Ya Allah 
atas segala nikmat dan rezeki
yang Engkau kurniakan...

Lunatots Dan TMS

Assalamualaikum....

Hari ini, mama nak war war kan yg produk terkini Lunatots dan TMS.

Kini CD Lunatots telah diperbaharui dengan SANDWICH PUL.

PUL is polyurethane laminated fabric. It's basically waterproof fabric used for cloth diapers. 
Regular PUL feels like fabric on one side & it's shiny & waterproof on the other side.  
Sandwich PUL has the waterproof part sandwiched between fabric so there's no shiny side.

Lunatots Button Cloth Diapers are:

  • Proudly Malaysian product
  • One size CD that has adjustable button that can be used by Newborn until 3 YO baby
  • Waterproof Outer layer is made from sandwich PUL (Polyurethane Laminate)
  • Inner layer of custom micro fleece that keeps baby dry
  • Come with one super absorbent 3 layer microfiber inserts (also called soaker)



  • PROMO PACKAGE OF FIVE LUNATOTS CLOTH DIAPER

    5pcs CD V2 Button (Sandwich PUL) dengan harga promosi RM225.00 Harga asal ialah RM250.00
    Color Available : 01,06,08,14,16,20

    5pcs V2 Velcro dengan (Sandwich PUL) dengan harga promosi RM248.00 Harga asal ialah RM275.00
    Color Available : 03,06,08,14,16,20


    ***********************************************************************************

    Yang kedua pula adalah TMS Choc Drink 21's.

    7 days consumption
    ----------------
    Produk tambah susu ibu yang pertama digabungkan dengan coklat dan halba. Lebih mudah diminum dan rasa yang sedap.

    Kini dengan pek baru The Milk Story Chocolate Drink 21 sachet berharga RM59.90
    Lebih jimat dan berbaloi. Penggunaan sehingga 7 hari.  


     
    Kedua-dua produk ini boleh didapati di HADINA online store .

    Maklumat lanjut boleh hubungi / sms ke talian 019-2654520.
    Boleh COD di sekitar Paka, Dungun, Kerteh.


     

    23 February 2013

    22 February 2013

    Potty Training Tips

    Assalamualaikum...

    Lagi pasal potty training, hari ni nk share tips yang mama google kt internet.

    Antaranya adalah:

    1   Is your child ready?
    Signs of readiness consist of your child staying dry for at least a couple of hours, they show an interest in bathroom activities, they take themselves to a quiet place or tell you when they are doing something.

    2   Plan for it
    Potty training is a process that will require a lot of effort, not only from yourself but from friends, family members and care givers involved with your child. Make a date from which you will all start - it is from this date you say good bye to diapers during the day.

    3   Teamwork
    Consistency and routine from all involved will help your child reach their goal. You may like to forewarn visitors of your efforts so they can be positive and encourage as you do. Forwarding these notes to those people who look after your child in your absence will help them to achieve the same goal.

    4   Actively involve your child with their potty
    You may like to take your child on a shopping trip to choose their potty - which color would they like? is there a character one they particularly like? Tell them it will be their own special potty, they may even like to choose a name for it. Decorating the potty with stickers will help them take ownership of it. You may like to demonstrate their special toy using the potty.

    5   Prepare your child
    Encourage your child to sit on their potty before they properly start using it, practice putting on training pants and washing their hands to complete the task. Praise them for their efforts so they know when they are doing things right.

    6   Interactive supplies
    Look for games, videos, books and activities that will help your child understand the importance of using their potty.

    7   Don’t rush your child when they use the potty
    Let them look at a book, or listen to short story for a few quiet moments when sitting on the potty. Blowing bubbles is another great way to encourage them to sit still. Tell them it is a good try and well done for sitting nicely even if they don’t achieve anything.

    8   Be patient, positive and consistent
    Be patient, potty training does not happen over night. Positive interaction will help your child achieve their new skill, and feel good about their progress. Accidents will happen but continue to keep up the routine, when you choose not to use diapers - stick with it! Going back and forth between diapers and training pants gives your child a confused message.

    9   On the go
    Long journeys will take slightly more preparation than usual. You will need to make more regular stops so make sure you leave enough travelling time. Pack all familiar supplies including books and toys when using the potty on route.

    10   Use a reward chart
    A reward chart provides a visual tool from which children can monitor progress. Hung in a central place, children have the added advantage of showing friends and family how well they are doing. A reward chart acts as a reminder to both adult and child what they want to accomplish. Our My Big Star Chart not only allows parents and care givers focus on potty training but suggests a range of other activities for this toddler development stage. Most importantly, parents and care givers can tailor our reward charts to the individual need of their child.   



    kredit to http://victoriachartcompany.blogspot.com/2012/03/potty-training-tips.html

    Setiap Yang Berlaku Pasti Ada Hikmahnya



    "Ya Allah, bantulah aku menerima setiap ujian Mu dengan hati yang redha,
    Engkau tunjukilah jalan penyelesaian untuk setiap permasalah 
    yang timbul,
    Hanya pada Mu tempat aku memohon pertolongan"
    Amin.

    21 February 2013

    I USED MY POTTY

    Assalamualaikum..

    Tiba-tiba rasa happy je nak tulis entry baru..hehehe

    Awal bulan baru ni, kami ada belikan potty untuk kakak Farhah. Beli kat TMC je. Selepas beli tu, dia seronok lah tgk comel aje, tp nak guna tu....nak tak nak je. Bila time suruh pee pee @ poo poo kat situ, dia tak nak. So jadi mainan Farhah n Fahmi dlm bilik air.

    Yg seronok nya nak bercerita adalah, td masa nk mandi Farhah minta bear pink (potty). Mama pun ambil lah. Tup tap mama buka penutup, ada air. mcm pee pee je. Tnye lah cik Farhah:

    Mama: Kakak pee pee ke tadi?
    Farhah: erm,spentot... :-)

    Sebenarnya hari ni, Farhah tak pakai CD pun..dia nak pakai underwear yg beli baru ni. teruja sgt tgk dia.

    Sedang leka mama basuh CD adik, tiba-tiba Farhah pegi ke potty dia n duduk, lepas tu bangun tunjuk kat mama...rupa-rupanya dia pee pee kat dlm tu...mama pun ucaplah "good girl lah kakak ni"..."hah, cm ni lah,lain kali nk pee pee @ poo poo kat situ ek". angguk je lah anak dara mama ni..



    Harap nya dia akan terus belajar guna potty tu...mama n papa tau, kakak good girl, smart girl...u know what u should do...anak-anak dia selalu lihat apa yg parent dia buat n ajar..cuma nak praktik tu je amik masa sikit...

    Begitu lah alkisah mlm ini...

    Wassalam.

    Shopping sakan...

    Assalamualaikum..

    Baru-baru ni kan mama satu family balik Kuantan, selesaikan apa-apa yg patut..macam PTPTN, tinted kereta Exora, dan shopping :-)

    Tempat yg biasa kami shopping adalah The Store Kuantan kat Kuantan Parade..Kalau nak shopping pakaian anak-anak dan papa mmg kami selalu ke situ. Bagi mama n papa, pakaian kat The Store Kuantan byk pilihan, tu yg buat jadi favourite place tu. :-)

    Mula-mula kami naik atas bahagian lelaki cari seluar papa..cari punya cari jumpa lah yg berkenan di hati..pastu mama pulak berkenan dengan sehelai baju ni...pujuk lah papa try test baju tu..akhirnya papa akur n boleh beli..hehehe..kebetulan tengah sale kan..bila salesgirl tu nak buat bill, dia minta the store card member, bgtau yg papa punya dah expired.dia bgtau kalau ada card dpt separuh harga, if not harga asal lah..nak tak nak, papa turun semula renew card dia..

    Sambil papa renew card, mama n anak-anak pergi bahagian kanak-kanak...tunggu papa sambil pilih baju untuk Farhah & Fahmi...takdelah byk sgt mama pilih, tp boleh tahan lah..sempat jugak beli cadar kartun saiz super single 2 set..harga boleh tahan tp disebabkan sale, dpt lah murah..kan bagus shopping time sale..

    Sampai masa nak byr, mulanya takde org beratur pun..tup tap, time ktorg nak byr ramailah pulak beratur. dah lah kami byk jugak pakaian nya, terpaksa lah diorg tunggu. Yg nak tergelaknya, sekejap sekejap ada lah dua tiga org yg beratur duk tengok2 kat kami. Mayb diorg tgk banyak nye org ni shopping yer..mmg boleh nmpak pun amout yg kena byr.. hehehe..brp????????biarlah rahsia..

    Kalau tak silap perkiraan mama dgn papa, kami shopping pakaian anak-anak adalah 1-2x setahun je..sebab tu nmpak byk bila sekali shopping.. lagipun kami tak berbelanja beli dispo diapers @ pun susu formula untuk anak-anak. Anak-anak mama n papa semuanya pakai Cloth diapers n minum susu badan..breastmilk. fresh lagi tu..hehehe. jadi tak hairanlah kalau duit yg asalnya untuk beli dispo diaper & susu formula kami gunakan untuk pakaian anak-anak. Inilah salah satu kelebihan bila anak-anak BF dan pakai Cloth Diapers.

    Begitulah kisah shopping kami di Kuantan..

    Sehingga berjumpa lagi, wassalam.


    20 February 2013

    Moga Beroleh Kemenangan




    PELEPASAN PTPTN

    Assalamualaikum...

    Di sini dengan rasminya mama mengumumkan yang mama telah selesai menjelaskan hutang pinjaman PTPTN pada 18 Februari 2013 di Kuantan. :-) Syukur alhamdulillah, dengan izin-Nya maka mama dapat selesaikan hutang pinjaman PTPTN itu.

    Fuhhh, lega rasanya hutang pinjaman PTPTN dah jelas. Sekarang dah tak perlu fikir pasal hutang pinjaman PTPTN dah, fikir pasal lain pulak. Untuk anak-anak, papa dah dartarkan SSPN utk mereka. Setiap bulan ada lah sikit simpan dlm tu. Nnt bila diaorg sambung belajar tinggi-tinggi, sekurang-kurangnya ada simpanan yg boleh digunakan untuk pembelajaran kelak. Maklumlah kos pada 20tahun akan dtg pasti dah tinggi dari skrg.

    Papa, terima kasih sebab top up mana-mana yg perlu selama ini. Selepas ni kita fikirkan bersama bagaimana untuk uruskan kewangan yg baru.

    Buat PTPTN, terima kasih sebab bagi pinjaman untuk mama belajar dulu.. :-)

    Mama bukannya nak menunjuk-nunjuk yg mama dah habis byr, tapi sebagai galakan buat teman-teman yg sama-sama belajar dan sama-sama buat pinjaman untuk jelaskan hutang duit yg kita dah pun habis guna waktu belajar dulu. Arwah Ma pernah pesan, "bayarlah walaupun sikit, lama-lama habislah tu".

    Ok, skrg hutang dgn bank dan PTPTN dan settle..yg tinggal hutang dgn papa je..hutang ape yer..hehehehe, adalah tu. Yang itu mama akan settle kan dgn papa slow n steady.

    Selepas ni, mama nak kena fikirkan macam mana nak jana pendapatan keluarga untuk masa depan dan anak-anak..pasti ada sesuatu yg boleh dilakukan, cuma bagaimana nak laksanakannya yer.

    Semoga Allah pemudahkan segala urusan kami sekeluarga di dunia dan di akhirat kelak..

    Kita sambung lagi nnt yer.

    Wassalam.

    16 February 2013

    15 February 2013

    Have a nice weekend





    14 February 2013

    REZEKI





    13 February 2013

    Rabu tigabelas februari


    Assalamualaikum...

    Hari ni ni lewat sikit buat entry, ntah sibuk dgn ape pun tak tau..hehehe.

    Pagi tadi ada customer dtg rumah nak beli CD dgn aksesorinya. Ikut perancangan yang asal nak gi jumpe kat rumah dia kat UITM Dungun, tp kebetulan dia free n ada hal..dia pun dtg je rumah..bila customer dtg rumah, kdg kala senang jugak sikit, boleh lah dia pilih sendiri @ nk tmbah lain2...jumpe kat luar pun ok je, cuma limited lah sikit brg tu..takkan nak bawa semua brg kan..just bw mana yg di order je lah.

    Masa customer sampai rumah, papa dengan adik masih lagi tidur. Kakak dah bangun, seperti biasa duk depan laptop lah..Adik sebelum tu dah bangun masa papa balik dari kerja. Selepas salin CD dia, sambung tidur semula.

    Selepas customer balik, main dengan anak-anak. Hari ni mama tak masak, just mkn simple je..goreng nugget & fries. Coz nnt nak beli kat pasar mlm pula.

    On the way ke pasar malam, singgah rumah customer sorang ni...smlm dah call minta hntar kan TMS Choc Drink. So pergi lah sekejap.

     
    Alhamdulillah, hari ni ada rezeki sikit Allah bagi..syukur pada Nya.

    Malam ni, nak update stok sikit & layan anak-anak. 

    Ok.selamat malam.

    Wassalam.

     

    Pandangan





    12 February 2013

    Potty Training

    Assalamualaikum...

    Apabila sebut pasal PT anak-anak, macam-macam gaya / reaksi / respon dari anak dan juga parent.

    Kami berdua tak ketinggalan juga nak lah cuba PT kan kakak ni...bukan senang yer nak PT anak2 ni..lain anak lain ragam nya. Skrg ni kalau kat rumah tak kuar mana-mana, mama prefer tak pakaikan CD kat kakak. Tp kadang kadang dia minta CD juga, tapi just bgtau malam nnt nak tidur baru pakai yer..hehehe.

    Di awal pengenalan PT kakak ni, acap kali lah jugak terbabas...tp mujurlah dia tak bangun lari, ke just stayed kat situ je..at least memudahkan kerja mama untuk membersihkan tempat tu... :-) selalu lah jugak tanya "kakak nk pee pee tak? kalau nak bgtau mama, kita gi toilet ek.." "tak nak"jawap kakak..

    Cuma kebelakangan ni, tiba-tiba kakak datang bgtau,
    "mama, nak CD."
    "kakak nk pee pee ke?"
    "tak"
    "tak yah pakai lah CD"
    terus muka masam...n nangis..

    Mama pun no choice lah..ambil CD n pakaikan je lah..lepas tu nnt, "mama nak salin"..so faham2 je lah..tapi kami tak kan putus asa...akan cuba usaha lagi sampai berjaya..ni baru sorang..ada lagi sorang yg bakal di PT kan kelak...hehehe.

    Oklah, kita jumpa lagi.

    Wassalam.

    Mulakan sesuatu dengan _____





    Sekadar ingatan buat semua...
    Kadang kala kita terlupa untuk menyebutnya..
    Mulakan lah hari kita dengan menyebut nama Allah.

    11 February 2013

    Pinjaman PTPTN

    Assalamualaikum...

    Apa khabar semua? Semoga semuanya sihat-sihat belaka. Kami sekeluarga kurang sihat sikit, mama dgn anak-anak dilanda demam selsema. Papa dah baik dari demam..papa lah yg 1st kena dan skrg kami pula...

    Back to our topic regarding PTPTN, kawan2 yg masih berurusan @ berhutang dgn PTPTN cmne .. ada buat payment tiap2 bulan tak? @ terus senyap aje..jangan lupa byar tau..masa dulu nak belajar kita minta pinjam, skrg dah habis belajar n bekerja..kita kenalah bayar.

    Mama pun try slowly finish kan baki pinjaman skrg ni. Masa awal-awal habis belajar, mama try bayar walaupun dlm jumlah yg kecil. Masa tu gaji kecil je. Gaji mingguan coz part time kan.. mama try kumpul tiap2 minggu dan cukup bulan byr. pandai-pandai lah kita agih wang kita...

    Mama harap bulan ni dpt settle kan semua hutang pinjaman PTPTN tu. At least selesai satu hutang pinjaman nnt...takdelah asyik duk fikir bila lah nk habis hutang pinjaman ni..

    Oklah nnt mama update lagi perkembangan nya ye..

    Wassalam.



    Keindahan ciptaan Allah





    Sungguh tenang dan damai sekali...yg atasnya hijau yg bawahnya pula biru..2 warna yang menyejukkan dan menenangkan jiwa.

    Heartbeat Heartbeat Heartbeat

    Usia Perkahwinan Kami

    Daisypath Anniversary tickers

    Usia Anak Pertama Kami

    Lilypie Kids Birthday tickers

    Usia Anak Kedua Kami

    Lilypie Kids Birthday tickers
     
    Copyright @ KasihSelamanya-Hadina 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi